Végre lép az Unió – támogatás a legkisebbeknek

2014. február 11. kedd - 08:02 / piacesprofit.hu
  •    

Annak ellenére, hogy az Európai Unió évekig adós maradt a legkisebb vállalkozásoknak szóló célzott segítséggel, most hirtelen két változás is megkönnyíti majd a mintegy húszmillió európai kisvállalkozás fejlődését.

Nemrég hirdette ki az Európai Unió, hogy hosszú idő után megszületett az a szabálymódosítás, mely leegyszerűsíti az állami segítségnyújtást a kisvállalatoknak, ám máris újabb támogatási módot jelentettek be: hárommilliárd eurót különítenek el az innovatív vállalkozásoknak, hogy a legjobb ötleteiket piacra vihessék.

A Horizont 2020 Projekt mintegy kilenc milliárd eurós keretet biztosít a technológiai és gyártócégek piacképes innovációi számára – a keret mintegy egyharmadát a kisebb cégek számára különítik el.

A folyó áron mintegy 900 milliárd forintos összeg elég jelentős – összehasonlításképp idén a kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára 13 milliárd forintos támogatási forrás áll rendelkezésre új munkahelyek teremtésére a magyar költségvetésből.

13 milliárd új munkahelyekre
Az idén a kkv-k számára a tavalyihoz hasonló összegű, 13 milliárd forintos támogatási forrás áll rendelkezésre új munkahelyek teremtésére – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára. A tervek szerint ebből a támogatásból 1100-1200 vállalkozásnál várhatóan 6500 új munkahely jön létre 2014-ben, és további mintegy 12 ezer már meglévő munkahelyet is meg lehet őrizni.

Ráadásul mivel korábban rengeteg kritika érte a Bizottságot, hogy nem foglalkozik eléggé a kis- és középvállalkozások valós szükségleteivel, ezek a cégek mostantól önállóan is pályázhatnak támogatásokra. Korábban ugyanis nem járt nekik piacépítő támogatás alanyi jogon, épp ezért kénytelenek voltak jóval nagyobb cégekkel összeállni konzorciummá.

A folyamat is sokat egyszerűsödik a korábbiakhoz képest: a támogatásra méltó ötletek két körben kapnak majd forrást. Az első körben legfeljebb 50 ezer eurót kaphatnak az ötlet életképességének bizonyítására és az üzleti modell elkészítésére. A második körben legfeljebb három millió euró támogatáshoz juthatnak a vállalkozások a gyártás beindítására és a termékek első körének legyártására. Egyes speciális esetekben a cégek további támogatáshoz juthatnak a több uniós intézménytől a gyártás ütemének felgyorsítására és a közös piacon való terítésre.

Minthogy a támogatás bőkezűnek ígérkezik, valószínűleg hatalmas harc lesz a kisvállalatok között. A Bizottság jó előre egyértelművé tette, hogy nem lesz kivételezés a különböző országok jelentkezői között, még akkor sem, ha a korábbi hasonló kiírásokon a német, brit, spanyol és francia cégek domináltak.

A kiírás ezen felül elég lazán értelmezi az innováció fogalmát: bármilyen termék gyártása szóba jöhet, bár egyes szektorok valószínűleg előnnyel indulnak a támogatásért folyó versenyben; ide tartozik az energiahatékonyság, a hulladék-újrahasznosítás, az élelmiszerbiztonság és az egészségügy.

A pénzügyi segítségen túl a cégek üzleti mentorálást és technológiai szakértőket is kapnak, hogy növeljék az esélyeiket a sikerre. Egy szó mint száz, a Horizont 2020 remek lehetőségnek tűnik a kisvállalatok számára, így érdemes lesz figyelni, mikor nyílnak meg a pénzcsapok. Természetesen beszámolunk róla.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek