Van, aki már kapott az uniós pénzből

2015. május 05. kedd - 11:50 / PP/MTI
  •    

Megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly októberben meghirdetett pályázatain közölte az NGM. Így néhány cég már örülhet az uniós pénznek.

Kép:Pixabay

Remegve várják az uniós pénzek megérkezését a magyar cégek (a cégek negyede pályázna a következő három évben, EU-források nélkül a tervezett beruházásaiknak csak 40 százaléka valósulna meg). Vannak néhányan, akik már most örülhetnek az első források megnyerésének. A GINOP tavaly meghirdetett “Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázatának keretében most 43 kis-, 30 közép-, és 10 mikrovállalkozást hirdettek nyertesnek. A felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. A megítélt több mint 3,68 milliárd forintot ennek megfelelően jellemzően fémmegmunkálás fejlesztésére, bútor- vagy fémszerkezet gyártására, illetve különböző eszközök előállítására kívánják fordítani a kedvezményezettek – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A közlemény idézi Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárt, aki kiemelte: a pályázatokat a meghirdetés pillanatától óriási érdeklődés övezte, mind a pályázatok száma, mind a támogatási igény jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat. Éppen ezért az eredeti keretösszeg emeléséről született döntés, így 8,5 milliárd forintról 17 milliárd forintra nőtt a megítélhető keret.

A tavaly meghirdetett másik, a “Mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása” című felhívás révén most 12 kis-, 11 közép- és 1 mikrovállalkozás jutott uniós forráshoz. A pályázat támogatja a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevételét, marketingtevékenységeket, szolgáltatásokat, idegen nyelvű honlap létrehozását és piackutatás elvégzését is. Az államtitkár ismertette: a csaknem 160 millió forint támogatásból fejleszteni kívánt tevékenységek köre széles, a tervek között megtalálható például lábbeli-, tisztítószer-, vagy éppen orvosi műszerek gyártása is.

Pályázni – de hogyan, kinek, mire?
Bár többen, többször is ígérték, hogy még áprilisban elindulnak az új pályázati ciklus első uniós pályázatai, de ez nem történt meg. Sokan azonban nincsenek is tisztában azzal, hogyan érdemes felkészülni, és min bukhat el egy jónak tűnő pályázati lehetőség. Azt sem tudják sokan, melyek azok a legfontosabb dokumentumok, amelyekre a legtöbb pályázat esetében szükség van. Összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek