Újra van pénz vállalkozás indításra

2012. június 15. péntek - 08:56 / PP
  •    

Megjelentek a kockázati tőkeprogramok új felhívásai összesen 28,5 milliárd forintos keretösszeggel. Az Új Széchenyi Terv keretében az induló vállalkozásokat segítő magvető alapok 6 milliárd forintra, a növekedési alapok 22,5 milliárd forintra pályázhatnak.

 

Kép:PP/FörsterTamás
Kép:PP/FörsterTamás

2012. július 30-án, hétfőn 8.00 és 15.00 óra között lehet beadni a pályázatokat az MV Zrt. székhelyén az Új Széchenyi Terv újonnan megjelent konstrukcióira. A pályázatok célja, hogy a kockázati tőkealapok befektetéseikkel támogassák azokat az innovatív vállalkozásokat, amelyek tartós forráshoz juttatása elengedhetetlen a sikeres gazdálkodásuk érdekében. Mivel az induló és növekedési életszakaszokban lévő vállalkozások a legkevésbé hitelképesek, a legnagyobb mértékben ebben a körben jellemző a tőkehiány.

A Közös Növekedési Alprogram (GOP-2012-4.3/B kódszámú) célja, feltételrendszere nagyban hasonlít a már működő JEREMIE kockázati tőkeprograméhoz: elsődlegesen a növekedési életszakaszban lévő, innovatív vállalkozásokat kívánja támogatni, de már nagyobb összegű tranzakciókkal, az érettebb szakaszban tartó projekteket preferálva.

A Közös Magvető Alap Alprogram (GOP-2012-4.3/A kódszámú) kifejezetten a magvető típusú tőkefinanszírozást szolgálja majd, azaz a nagyon korai fázisban lévő, akár csak koncepció szinten létező, viszonylag alacsony kezdeti forrásigénnyel bíró innovatív projekteket támogatja. A magvető fázisú projektek sajátosságaival összhangban, a maximálisan befektethető összeg 150 ezer eurónak megfelelő forint összeg 12 hónap alatt, amelyet még egy befektetési döntés legfeljebb további 150 ezer euró összegű finanszírozással egészíthet ki. Erre az alprogramra a már futó tőkeprogramban részt vevő alapkezelők is pályázhatnak.

A két pályázati felhíváshoz kapcsolódóan összesen 28,5 milliárd keret áll rendelkezésre: 6 milliárd forint a magvető (induló) alapokra, 22,5 milliárd forint pedig a növekedési alapokra. A Közös Magvető Alap Alprogram keretében négy, egyenként 1,5 milliárd forint befektetési összeg kerülhet odaítélésre. Hasonlóképpen, a Közös Növekedési Alap Alprogram keretében háromszor 4,5 milliárd forint, valamint háromszor 3 milliárd forint támogatás adható. Ehhez minden alapnak legalább 30 százalékos arányban magánbefektetői forrásokat kell bevonnia, amely további közel 12,5 milliárd forintot jelent, így a 10 alapkezelő által végrehajtott befektetések összesen legalább 41 milliárd forintnyi beruházást eredményezhetnek 2015 végéig.

A felhívásokkal kapcsolatosan további információk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvashatóak.