Turistacsalogatás uniós pénzből

2011. szeptember 26. hétfő - 17:04 / Sajtóközlemény
  •    

Sikeres Európai Uniós pályázat segítségével az ipolysági székhelyű Ipoly-mente Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen a térség felemelkedése érdekében a turizmust fellendítő fejlesztéseket valósított meg.

A turista térségbe „csábításához" ill. az említett természeti és kulturális látványosságok megfelelő kihasználásához hiányzik egy egységes menedzsment és a turisztikai infrastruktúra: étkeztető és szálláshelyek, turistautak, kerékpárutak, stb. Ezen hiányosságok pótlása céljából nyújtott be pályázatot az ipolysági székhelyű Ipoly-mente Környezetvédelmi és Kulturális Egyesülete a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen az EU 2007-2013-as költségvetési időszakára szóló Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programhoz.

Az Ipoly folyó mindkét partja gazdag természeti és kulturális értékekben
Az Ipoly folyó mindkét partja gazdag természeti és kulturális értékekben

A pályázat támogatást nyert 511 907,50 euro összköltségvetéssel, és megvalósítására a 2010. október 1. – és 2011. szeptember 30. közötti időszakban került sor. A térség felemelkedésének kulcsa a természeti környezetben, illetve a természeti és kulturális örökségen alapuló vidéki turizmus felélénkítésében rejlik, ami az itt élő emberek számára biztosítana kiegészítő megélhetést.

(A falusi turizmus virágzásának kedvez a lassúság divatja, a Slow Life mozgalom terjedése is.) Vidéki turizmus szempontjából a folyó mindkét partja rendkívül gazdag olyan természeti és kulturális értékekben, mint pl. a Duna-Ipoly Nemzeti Park, az Ipoly-mente Ramsari Terület, NATURA 2000-es területek, az Ipolytarnóci Ősmaradványok, a Selmeci-hegyek természetvédelmi terület, az UNESCO világörökség részét képező települések (Hollókő, Selmecbánya), maga az Ipoly folyó, vizes élőterületek, ártéri erdők, stb. A folyó jobb partján az Ipoly Unió már 2004 óta tevékenykedik a „Jégmadár Látogatói Központ" kialakításán. A központ maga nyolc kétszintes faépületből (szállásépületek) és egy háromszintes főépületből áll. A szállásépületek rekonstrukciója saját forrásból történik; ezek 2011 tavaszától már fogadtak vendégeket. Jelen projekt keretében a főépület rekonstrukciójára, a belső járdák és utak, a terület külső világításának kialakítására, valamint a jelenlegi kerítés cseréjére került sor. A főépületnek része egy nagy előadóterem, workshop helyiségek, irodahelyiségek, büfé, kiszolgáló egységek és vizesblokkok. A folyó túloldala, a projekt magyarországi célterülete a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. A pályázat keretében az Ipoly árterén (Ipolyvece és Dejtár községek közelében) megépült 2 madármegfigyelő torony, valamint felújításra került a Páskom legelő tanösvényt.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor