Rendelet a kompátkelők támogatásáról

2012. augusztus 30. csütörtök - 15:17 / piacesprofit.hu
  •    

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter rendeletet adott ki a közforgalmú, közútpótló folyami révek, kompok és az azokhoz szükséges parti létesítmények, kiszolgáló utak fenntartási, felújítási, valamint új eszköz beszerzési támogatása igénybevételének részletes szabályairól.

 

Kép:sxc
Kép:sxc

Támogatást azon települési önkormányzatok igényelhetnek, amelyek tulajdonában és működtetésében kompok, révek vannak, vagy amelyek közigazgatási területén közforgalmú, közútpótló jelleggel, érvényes engedély birtokában a kompokat, réveket működtetik.

Méltányolandó kistérségi foglalkoztatáspolitikai szempontok esetében – különös tekintettel településrészek összeköttetésének biztosításával megvalósuló napi munkába járásra – lehetőség van a bevétellel nem fedezett, indokolt működtetési költségek támogatására is. Egy átkeléshez tartozó vízi-létesítmény fenntartására, felújítására, egy átkelőhöz kapcsolódó új eszköz beszerzésre, valamint egy átkelés működtetési támogatására egy támogatási évben csak egy önkormányzat pályázhat.

A támogatás összegét az előirányzat terhére a helyi önkormányzatokért felelős miniszter biztosítja. A rendelet alapján nyílt pályázat útján vissza nem térítendő támogatás igényelhető, melynek mértéke a fenntartáshoz, felújításhoz, új eszköz beszerzéséhez szükséges összeg legfeljebb 70%-a, a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések esetében pedig 80%-a lehet. Működtetési támogatásra azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyeknél az átkelés nem ingyenes, és a komp-révközlekedéshez fogyasztói árkiegészítést vesznek igénybe.

A támogatást a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus rendszeren keresztül 2012. szeptember 10-ig beérkezően lehet igényelni. A miniszter legkésőbb 2012. október 15-éig a pályázatot benyújtó önkormányzatokat írásban értesíti, a döntéseket közzéteszi a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben, valamint a minisztérium honlapján.

Az elbíráláskor prioritást élveznek a megelőző évben megítélt, de ki nem fizetett támogatások, amelyek olyan beruházásokhoz kapcsolódnak, amelyek elvégzése még indokolt. Ilyenek például a kompon, révcsónakon végzendő, a közlekedés biztonságát szolgáló javítások, felújítások, a közlekedési szolgáltatások színvonalának emelését, valamint a közlekedés biztonságát szolgáló hajózási létesítményeken elvégzendő javítások, korszerűsítések, valamint azon települések igényei, ahol a munkába járás, iskolalátogatás, egészségügyi ellátás nyújtása, illetve igénybevétele más közösségi közlekedési eszközzel nem, vagy csak igen nagy kerülővel biztosítható. A megítélt támogatást egy összegben folyósítják a nyertes önkormányzatok számlájára.