Pályázzunk felhőre!

2011. december 15. csütörtök - 18:37 / piacesprofit.hu
  •    

Az EuroCloud Magyarország Egyesület meghirdette a Magyarországi EuroCloud Awards 2012 pályázatot, így jövőre már a magyar piac legkiemelkedőbb és leginnovatívabb cloud szolgáltatói is megmérettethetik magukat a hazai és az európai porondon. 

 

Kép:flickr
Kép:flickr

A versenyen 2012. február végéig lehet indulni. A EuroCloud Magyarország Egyesület tagvállalatai díjmentesen pályázhatnak és egy cég akár több kategóriában is benyújthat pályázatot. Az európai versenyre 2012. június 15-ig jelentkezhetnek a hazai nyertesek, melynek díjkiosztó gálája októberben lesz, a cloud kongresszus rendezvényeként. Összhangban az európai szintű pályázati rendszerrel, a hazai pályázat az alábbi 5 kategóriában került kiírásra. (A felhő számítástechnikát mintha a kkv-k számára találták volna ki, hiszen ily módon beruházási költségek nélkül is magas színvonalú informatikai szolgáltatásokat érhetnek el.)

1. Legjobb Start-up nevezés

Ebben a kategóriában három évnél fiatalabb vállalkozások jelentkezését várja az egyesület, melyek innovatív és jövőbe mutató cloud megoldással rendelkeznek. Különös hangsúlyt kap a termék/megoldás eredetisége és kreatív jellege, valamint az, hogy milyennek ígérkezik a megoldás üzleti hatása. Az elbírálásnál a megoldás üzleti szempontból vett életképességét is figyelembe veszik.

Az EuroCloud-ról
A EuroCloud az első olyan pán-európai szervezet, amely az SaaS (Software as a Service) és cloud computing területen tevékenykedő vállalatokat és viszonteladókat tömöríti, és jelenleg 27 országban van jelen.
Célja, hogy cloud szolgáltatókból, rendszerintegrátorokból, értékesítőkből, az iparágat támogató érdekeltekből álló, változatos tagsága révén népszerűsítse a cloud computingot Európa-szerte, megossza a leghasznosabb tapasztalatokat, bátorítsa az innovációt és az üzleti kapcsolatok kiterjesztését mind a kontinensen belül, mind azon kívül.
A szervezet alapítója és vezetője Pierre-José Billotte. A EuroCloud Europe-nak 17 országban, köztük Magyarországon is van helyi szervezete, melynek elnöke Bellák Zoltán. A magyar egyesület idén alakult, és a legjelentősebb reprezentációval rendelkezik Közép-Kelet-Európában

2. Legjobb Cloud Megoldás

Ez a díj azt a pályázót illeti, akinek cloud terméke vagy szolgáltatása kiemelt tulajdonságokkal bír, és a piaci fogadtatása a legkiemelkedőbb. A bírálóbizottság figyelembe veszi a megoldás innovatív volta és üzleti jelentősége mellett azt is, hogy mennyire kiemelkedő az alkalmazott technológiák szempontjából, az üzemeltetés terén és a piacra vitel módját illetően.

3. Legjobb Hasznosítás a Közszférában (Best Business Case – Public Sector)

Ebben a kategóriában olyan esettanulmányokat vár a EuroCloud Egyesület, melyek közszférában működő cloud szolgáltatások alkalmazásának üzleti, gazdasági vagy egyéb előnyeit és értékeit mutatják be. A szolgáltatás kiemelkedő volta mellett, fontos szempont a megoldásnak az állampolgárok vagy intézmények számára biztosított kézzelfogható és mérhető előnyök bemutatása.

4. Legjobb Hasznosítás a Magánszektorban (Best Business Case – Private Sector)

Ebben a kategóriában olyan esettanulmányokkal lehet pályázni, melyek a versenyszférában működő cloud szolgáltatások alkalmazásának üzleti, gazdasági vagy egyéb előnyeit és értékeit mutatják be. A szolgáltatás kiemelkedő volta mellett, fontos szempont az ügyfelek számára biztosított kézzelfogható és mérhető előnyök bemutatása, valamint az alkalmazott kereskedelmi és marketing módszerek újszerű és egyedi jellege.

5. A Legjobb Cloud Ügyfél 

Ez a kategória olyan esettanulmányok bemutatására ad lehetőséget, amelyek a legjelentősebb üzleti eredményt elért, cloud technológiát használó ügyfelet ismertetik meg.

„Nagy lehetőségnek érezzük, hogy eddig a magyar piacon egyedülálló, cloud computing pályázatot hirdessünk meg, ezzel is támogatva a hazai szolgáltatók nemzetközivé válását és versenyképességének előrelendítését. A nyertes pályázók a presztízsértékű hazai elismerés mellett meghívást kapnak és pályázhatnak a jövő évi European Cloud Computing Awards díj elnyeréséért is." – jelentette be Poros Gábor, az egyesület EuroCloud Awards programért felelős elnökségi tagja .

„Ezenkívül örömünkre szolgál bejelenteni, hogy a hazai nyerteseknek a EuroCloud Magyarország Egyesület fedezi a  nemzetközi Cloud Computing pályázat nevezési díját."- tette hozzá Bellák Zoltán, a EuroCloud Magyarország Egyesület elnöke.

A pályázatokat az egyesület által felkért neves szakértőkből, üzletemberekből és véleményformálókból álló bizottság bírálja el. A Magyarországi EuroCloud Awards 2012 pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére 2012 tavaszán kerül sor.

Az első győztesek
Az idén első ízben kiszotto díjak átadó ünnepségét Párizsban rendezték meg a Paris en Scene sétahajón, ahol százötvenen vettek részt a cloud computing legjelentősebb elméleti és gyakorlati szaktekintélyei közül. A 29 jelölt Európa 9 országából érkezett, név szerint Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Hollandiából, Luxemburgból, Németországból, Portugáliából, Svédországból és Szlovéniából. A European Cloud Computing Awards "Legjobb Startup" díját a Severalnines nevű svéd cég nyerte el, a "Legjobb Megoldás" díját a francia RunMyProcess-nek ítélték. A "Legjobb Hasznosítás a Közszférában" díját a luxemburgi EBRC vehette át, míg a „Legjobb Hasznosítás a Magán Szektorban" díját a svédországi eBuilder nyerte el.
Az első European Cloud Computing Awards sikerén felbuzdulva a EuroCloud máris hozzálátott a 2012-es díjátadó szervezéséhez. A jövő évi verseny két lépésben valósul meg. Az első lépésben kiválasztják minden egyes résztvevő ország legjobb cloud computing vállalatát, majd a második lépésben a kiválasztottak versenyeznek az európai döntőben. A EuroCloud 2012-ben 15 ország részvételére számít.