Pályázati segítség közvetlenül Brüsszelből

2013. augusztus 12. hétfő - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Megnyitotta brüsszeli képviseletét augusztussal a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. A kirendeltség működtetésének célja a magyar pályázók sikeres részvételének elősegítése a 2014-től induló Horizon 2020 programban.

Kép: EU

A Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. (továbbiakban: SZPI) a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott finanszírozásból hozta létre brüsszeli ikerirodáját, amelynek célkitűzése, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyar vállalkozások és intézmények (kkv-k, az önkormányzati és tudományos szféra) közvetlen brüsszeli forrású pályázatokban történő nagyobb arányú részvételéhez.

Ennek keretében az EU intézményeivel, illetve a programban érintett brüsszeli képviseletekkel kapcsolatot épít ki és ápol, információt gyűjt és közvetít a Horizon 2020 programról, honlapot készít és működtet, a program indulásával pedig pályázatfigyelést végez, valamint segíti a magyar pályázókat a nemzetközi innovációs partnerkeresésben. A brüsszeli iroda a tájékoztató- és érdek-képviseleti tevékenységét az SZPI országos tanácsadói hálózatának segítségével fejti ki. Az iroda 2013. augusztus 1-jén kezdte meg működését a több brüsszeli magyar képviseletnek is otthont adó Magyar Fejlesztési Központban.

Fontos újdonságok a keretprogramban
Drasztikusan leegyszerűsödik a költség-visszatérítési rendszer, amely egyetlen, a közvetett költségek meghatározására szolgáló egységes átalányfinanszírozási rátán és két, a kutatási, illetve a piacközeli tevékenységekre vonatkozó finanszírozási rátán alapul; egységes hozzáférési pont kerül kialakításra a résztvevők számára; kevesebb lesz a papírmunka a pályázatok készítése során; és megszűnnek a szükségtelen ellenőrzések és auditok. Az egyik legfontosabb célkitűzés a pályázat benyújtása és a támogatás kézhezvétele között eltelt idő átlagosan száz nappal történő csökkentése, így valamennyi projektet gyorsabban el lehet majd indítani.
A Horizont 2020 keretprogram első ízben foglalja egységes keretbe valamennyi európai uniós kutatás- és innováció finanszírozási eszközt. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezzel egyidejűleg drasztikusan visszaszorítja a bürokráciát, a szabályok és eljárások egyszerűsítésével pedig a legjobb kutatók és még több innovatív vállalkozás érdeklődését igyekszik felkelteni.

A Horizont 2020 keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű, kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére.A program – melynek az alapjául szolgáló jogszabályi csomag európa parlamenti elfogadása a következő hónapokban várható – 70 milliárd eurót különít el a 2014 és 2020 közötti időszakra kutatási és innovációs tevékenység támogatására. A költségvetésből közvetlenül az EU intézményrendszerén keresztül pályázható kiírások érhetők majd el, nemzeti kvóták felállítása nélkül. A program a jelenleg futó FP7 kutatási keretprogram, a Versenyképesség és Innovációs Keretprogram (CIP) innovációs elemei, valamint az Európai Innovációs Technológiai Intézet által nyújtott finanszírozást foglalja közös stratégiai keretbe, amelynek eredményeként egyszerűsödik és egységessé válik a pályázás és elszámolás rendszere.

A Széchenyi Programiroda, mint az Új Széchenyi Terv EU-s pályázati kiírásainak szakértője, tanácsadói hálózatot működtetve 35 kirendeltségen várja ügyfeleit országszerte. A programiroda indulása óta szakembereink 24 ezer pályázattal kerültek kapcsolatba, ebből 19 ezer eset már nyertes pályázat volt. Tanácsadóink munkájuk során 2011 óta több mint 118 ezer esetben nyújtottak térítésmentes szakmai tájékoztatást a teljes pályázati és projektmenedzsment-folyamat különböző állomásain. A brüsszeli képviselet megnyitásával a programiroda profilja kibővül a közvetlen brüsszeli forrású pályázati kiírásokkal kapcsolatos tanácsadói tevékenységgel.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek