Növekszik a területalapú támogatások összege

2012. május 25. péntek - 09:20 / piacesprofit.hu
  •    

A Vidékfejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) következő költségvetési időszakában is maximálisan ki tudja használni az ország azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek az uniós tagságunkból adódnak, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. partnertalálkozóján, Dabason.

Az államtitkár hangsúlyozta: az európai uniós forrásokat nem lehetne kiváltani nemzeti támogatásokkal. A magyar mezőgazdaságnak szüksége van a közösségi forrásokra, melyek még az idén is emelkednek: 2012-ben a tavalyi 198 euróval szemben 214 euró, mintegy 62 ezer forint lesz a területalapú támogatás hektáronként.

Fotó: Bedő Péter

2014-től a Közös Agrárpolitika kiadásait a 2013-as nominálértéken befagyasztják. Az Európai Bizottság javaslata szerint Magyarország helyzete a tagállamok közötti újraelosztással a közvetlen támogatásokban nagyjából változatlan marad.

Magyarország egyetért az Európai Bizottság javaslatával; a környezetvédelmi szempontokat megjelenítő támogatási elemek bevezetésével, de – több tagországhoz hasonlóan – a rendszer egyszerűsítését szeretné elérni. A KAP reformjáról az EU-tagországok legkésőbb jövőre szeretnének megállapodni.

Czerván György a sertéságazat helyzetét javító intézkedésekkel kapcsolatban elmondta: A VM prioritásként kezeli a sertéságazatot érintő források biztosítását, melyről a tárca folyamatosan egyeztet a Nemzetgazdasági Minisztériummal annak érdekében, hogy minél több támogatást nyújthasson a sertéstartóknak.

Fontos, hogy az állam eszközei önmagukban nem elegendőek az ágazat problémáinak megoldásához – hiszen közvetlen állami eszköz nincs a piacgazdaságban a takarmányárak vagy a felvásárlási árak befolyásolására -, ugyanakkor a javasolt szerteágazó intézkedések a problémák rövid-, közép- és hosszú távú orvoslásához, az ágazat talpon maradásához és fejlesztéséhez elengedhetetlenek.

A kormány a 6 milliós sertéslétszám eléréséhez a feketegazdaság visszaszorítását, a termelést, az integrációt, a bérhizlalást, a kutatás-fejlesztést, a szaktanácsadást és a forgóeszköz-finanszírozást összhangba hozva kívánja elérni a kitűzött célt – erősítette meg az államtitkár.