Nem ártana utánanézni, mire lesz pénz

2015. december 14. hétfő - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Talán a legfontosabb dolog a pontos tájékozódás a pályázni szándékozó kkv-k számára. A Budapest Bank friss kutatása szerint a kkv-k harmada vár az uniós pénzekre, de sok cég olyasmit szeretne, amire nem nagyon lesz forrás. Nagy a várakozás, de bukni is könnyű.

10-ből 6 kkv kifejezetten jól értesült az új pályázati ciklus kapcsán, leginkább (77%) az ipari és mezőgazdasági vállalkozás ismerik a lehetőségeket. A kkv-k jellemzően még mindig a pályázati tanácsadó cégek hírleveleiből tájékozódnak a lehetőségekről (30%), azonban márciushoz képest megemelkedett a pályázatokat összesítő internetes oldalakat látogató, valamint a kormányzat pályázatokkal foglalkozó honlapját is figyelemmel kísérő vállalkozások aránya. Az uniós forrásokkal kapcsolatos tájékozódásban ugyanakkor minden eddiginél többen, a vállalkozások 59%-a nyitott a banki segítségre.

A felmérés arra is rámutat, hogy a pályázók eligazodásának érdekében világos kommunikációra van szükség azzal kapcsolatban, hogy pontosan mire lehet fordítani a forrásokat. Míg a válaszadók 29%-a új gépek és eszközök beszerzésére irányuló pályázatra vár – ilyenek már voltak és lesznek is –, addig 12%-uk ingatlanépítésre és felújításra szolgáló forrás után érdeklődik, 7%-uk pedig használt eszközt vásárolna, pedig ilyen költségek jellemzően nem, vagy csak nagyon szűk körben lesznek elszámolhatóak a 2014-2020-as ciklusban.

Pályázati tanácsadók is megerősítik, hogy a leggyakoribb pályázati buktatók között szerepel, hogy a kiszemelt eszköz nem szerepel támogatható tevékenységek körében. De kritikus pont az is, hogy a cégeknek el kell döntenie, hogy, hogy a kiszemelt kiírásra egyáltalán benyújthatnak-e pályázatot.

Hogy mire kell figyelni, és mik a további gyakori gondok a tapasztalatok szerint, arról itt olvashat bővebben.

A cégek látják, hogy szükségük van a pályázati tanácsadókra, különösen, hogy véleménye szerint kifejezetten bonyolultabbá vált a pályázatok beadása – nyilatkozta lapunknak korábban dr. Szabó Bence, az EURO Pályázat Kft. ügyvezető igazgatója.

– Lehet, hogy a kitöltő programok most képesek maguktól beírni a cég adószámát, cserébe viszont mondjuk harmincezer karakteres összefoglalót kell írni a projektekről. A cégeknek ebben egyértelműen szükségük lesz segítségre. Sokan azt gondolják, egyedül is képesek „megugrani” a feltételeket és összekészíteni a pályázati csomagot, míg mások már a pályázatok kiválasztásánál eltévednek, azt sem tudják kiszűrni, melyik lehet számukra érdekes.

Így készüljünk nyertes pályázatra
Pályázati lehetőségek tömege nyílik meg a következő hónapokban. Nem elég azonban ölbe tett kézzel várni a nekünk tetsző pályázatra, a szakértők szerint érdemes és kifizetődő időben felkészíteni a cégünket a lehetőségekre. A Goodwill Consulting szakértőivel összefoglaltuk, hogy mire is kell és érdemes figyelni ahhoz, sikeresek legyünk, és jó eséllyel induljunk.

Készül az ipar, lanyhul a mezőgazdaság

A Budapest Bank felmérése alapján az új ciklusban minden harmadik kkv kíván élni az uniós források adta lehetőséggel, azonban ágazati bontásban érezhető változás következett be az elmúlt félévben. A hazai kis- és közepes vállalkozások fele tervez a következő három évben beruházást, ez a hajlandóság az agrárszegmensben és a 200 millió forint feletti árbevétellel rendelkező cégek körében a legerősebb.

Míg korábban majdnem minden második mezőgazdasági vállalkozás tervezte a pályázást, félévvel később csupán egyharmaduknál maradt meg ez a szándék. Jól látható, hogy az ipari cégeknél az erős beruházási hajlandóság komoly és egyre erősödő pályázati szándékkal is párosul: tavasz óta 39%-ról 51%-ra nőtt a pályázatot tervező vállalkozások aránya.

Ez a növekedés annak is tulajdonítható, hogy számottevő volt az EU pályázatokra várva elhalasztott beruházások száma: a válaszadók 12 százaléka halasztotta el beruházásait az elmúlt két évben a pályázati lehetőségek hiányában, ezen beruházások közel harmada 100-500 millió forint egyedi értékű.

Ennek ellenére, bár az első GINOP pályázatok közel egy éve nyíltak meg, a felmérésben résztvevőknek mindössze 4%-a adott be támogatási igénylést. Ez az arány várhatóan jelentősen nőni fog, ami serkentheti majd a beruházásokat is. A kkv-k többsége jellemzően 10 és 75 millió forint közötti összegre pályáztak. (A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint október elejéig 631 milliárd forint forrásra érkezett be pályázat a GINOP keretében.)

Finanszírozási ügyek

A beruházást tervező cégek 41%-a leginkább 10 millió Ft alatti összegben szeretné fejleszteni vállalkozását, a válaszadók 18%-a azonban ennél nagyobb mértékű, 100 millió Ft feletti beruházást kíván megvalósítani a következő három évben. Ugyancsak pozitív változás, hogy a márciusi kutatási eredményekhez képest átlagosan 10-ből legalább 6 vállalkozás akkor is megvalósítaná tervezett beruházásait, ha nem szerepelne sikeresen a pályázaton (22%-os növekedés).

A pályázók a támogatáson felüli forrást jellemzően saját erőből kívánják finanszírozni, és összességében a teljes tervezett beruházási értéknek csak az 5-10%-át kívánják hitelből finanszírozni. Ugyanakkor részben ennek, részben a bővülő üzletmenetnek köszönhetően a pályázat sikeres megvalósítását követően a cégek kétharmada további finanszírozási igénnyel lép fel. „A banki szakértők nemcsak EU pályázati projekt előkészítésében játszanak fontos szerepet, hanem a későbbiekben, a beruházásból fakadó finanszírozási megoldások optimális kialakításában is segítséget nyújtanak. Mivel a mostani ciklusban a jelentős forrás egyre több specifikus kritériummal párosul, minden cég és minden projekt egyedi jellemzői alapján alakítható ki a végső finanszírozási mix” – mondta Váczi Dávid, a Budapest Bank EU-szakértője, termékértékesítés támogatási vezetője.

A következő 3 évben a pályázatot tervező hazai kis- és közepes vállalkozások fele jellemzően egy pályázatot szeretne benyújtani, de minden harmadik akár 2-3 pályázaton is indulna. Ezen cégek fele 50 millió forint alatti összegre pályázna, azonban a 700 millió forint feletti árbevétellel rendelkezők, valamint az ipari cégek ennél nagyobb, 50-100 millió forint támogatással számolnak.

Egyre többen nyitottak a banki segítségre

A pályázást tervező kkv-k közül háromból kettő kíván külső segítséget igénybe venni a pályázati lehetőségek felkutatásához, ők leginkább pályázati tanácsadóktól és saját könyvelőjüktől kérnek információt. A bankok segítségével kapcsolatban jelentősen nőtt a bizalom az elmúlt félévben. Míg márciusban a bank által javasolt pályázati tanácsadó cég segítségét, tanácsát a pályázati lehetőségek felkutatásához a válaszadók kicsit kevesebb, mint fele venné igénybe, addig szeptemberben már a vállalkozások 59%-a nyitott lenne a banki segítségre.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozások – legyen szó akár a pályázati lehetőségekről vagy éppen az új ciklus változásairól – keresik azokat az eszközöket, amelyek segítik őket az információáradatban történő eligazodásban. A pályázatok kapcsán is jól látszik, hogy azok a cégek, amelyek külső segítséggel vágnak neki a pályázásnak, jobb eredményeket érnek el. A Budapest Banknál stratégiai fontosságú a kkv szektor, és az EUBázis2020 néven létrehozott EU iroda is ezen cégek sikeres uniós pályázati szereplését segíti elő. A bank tapasztalatai alapján a megfelelő pályázati források megtalálásán túl legalább olyan fontos azt is időben felismerni, ha egy-egy projektcélt támogatás nélkül kell megvalósítani. A banki szakértők ebben az esetben is rendkívül kedvező feltételekkel bíró hiteltermékekkel állnak a vállalkozások rendelkezésére.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek