Ne pályázzunk EU-s pénzre, míg az alapokkal nem vagyunk tisztában!

2013. június 11. kedd - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió utólagosan finanszírozza a beruházásokat, amihez összeszedett projektekre, megfelelő önerőre és rengeteg adminisztrációra van szükség. A következő hét évben új lehetőségek nyílnak a hazai vállalkozásoknak, hogy vissza nem térítendő uniós pénzekhez jussanak. Azonban nem mindenkinek érdemes a brüsszeli kasszához járulnia.

Mivel mind a kormányzat, mind az Európai Unió a kkv-szektorban látja a gazdasági válságból való kilábalás egyik kulcselemét, az elkövetkező években uniós pályázati dömpingre számíthatnak a kis- és középvállalkozások, akik egyébként eddig sem szűkölködtek pályázati lehetőségekben. Azonban van néhány fontos, alapvető tudnivaló, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartanunk, mielőtt az uniós kasszába nyúlnánk.

„Az unió projekteket, beruházásokat finanszíroz, ráadásul azokat is csak utólag, tehát minden vállalkozásnak, akiknek van ötlete, a legfontosabb, hogy az ötlete legyen alaposan kidolgozva. tehát magát a projektet jól össze kell szedni, jól ki kell dolgozni és felmérni, hogy valóban szükség van-e erre az üzletmenethez” – mondta Essösy Zsombor a MAPI, Magyar Fejlesztési Iroda elnöke a GazdaságTV-nek adott interjújában.

A másik, hogy az unió csak egy részét finanszírozza a projekteknek, tehát önerővel mindenképpen rendelkeznie kell a vállalkozónak. Essösy elmondása szerint nagyon sokszor abba a hibába esnek a vállalkozók, hogy beadják a pályázatot, megnyerik a támogatást és azután az önerőt nem tudják biztosítani. „Azt is szem előtt kell tartani, hogy ez az összeg nem csekély, általában 50-60-70 százaléka az önerő egy projektnek.” – hangsúlyozta a szakértő. Az utófinanszírozás miatt ráadásul a beruházás teljes összegét elő kell teremteni.

„Szintén nagyon jelentős dolog annak a felmérése, hogy valóban lesz-e piaca a beruházásunkkal előállított termékünknek, akár belföldön, akár külföldön. Végezetül pedig el kell fogadni azt, hogy mivel ez egy vissza nem térítendő támogatás, komoly adminisztrációs teher járul mellé” – mondta Essösy.

Hogy kerüljük el a tipikus pályázati hibákat?

Sikeresen szerepelni egy pályázaton és elnyerni a támogatást nem egyszerű feladat, számos ponton bukhatnak el a cégek. De már az is nagy lépés, ha elkerülik azokat a szarvashibákat, amelyek a szakértők szerint rengeteg pályázat vesztét okozzák úgy, hogy tulajdonképpen semmi közük a szakmai teljesítményhez.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek