Mire költenél egymillió forintot?

2011. szeptember 05. hétfő - 14:32 / Sajtóközlemény
  •    

A Budapest Bank júliusban pályázatot hirdetett szabadfelhasználású hiteltermékéhez kapcsolódóan magánszemélyek és gyakorló vagy leendő vállalkozások számára a Facebookon. A pályázók a „Mire költenél egymillió forintot okosan?" kérdésre küldhették be ötletüket. A  bank olyan terveket várt, amelyekkel az egymilliós befektetés hosszú távon többszörösen megtérülhet. A két fődíjat és a két különdíjat szeptember 1-jén osztották ki. 

Összesen több mint 400 pályázat érkezett be a Budapest Bank Valóraváltó Pályázatára az elmúlt két hónap során. A Facebook-on meghirdetett játékban a lakossági pályázók többnyire lakásfelújítással és energiatakarékos berendezések kialakításával kívántak hosszú távú megtérülést elérni, sokan pedig egy-egy régi vágyukat akarták megvalósítani. Vállalkozói kategóriában szintén  széles volt az ötletek skálája: elektronikai szakszerviztől kezdve, fagyizó nyitásán, őstermelői tevékenységen át, filmkészítő műhely és elektronikus könyvkiadás egyaránt szerepelt a beküldött anyagokban.

A fődíjat a játékszabályoknak megfelelően mindkét kategóriában a legtöbb „lájkot" kapó ötlet nyerte: a lakossági megoldások közül Jusztin Márk kapta a legtöbb (7452) szavazatot, aki saját regénye kiadására fogja fordítani az összeget. Vállalati kategóriában szintén egy könyvkiadással kapcsolatos kezdeményezés bizonyult a legnépszerűbbnek (7080 szavazat): Jun Miyazaki nyereményét magyar szerzők írásainak angolra fordítására és külföldi piacokon való terjesztésére szeretné költeni.

Jusztin Márk, a lakossági fődíj nyertese; Panyi Zsuzsi a vállalkozói különdíj nyertese; Fatér Gyula, a Budapest Bank igazgatósági tagja; Gyenge Andrea, a lakossági különdíj nyertese; Jun Miyazaki, a vállalkozói fődíj nyertese
Jusztin Márk, a lakossági fődíj nyertese; Panyi Zsuzsi a vállalkozói különdíj nyertese; Fatér Gyula, a Budapest Bank igazgatósági tagja; Gyenge Andrea, a lakossági különdíj nyertese; Jun Miyazaki, a vállalkozói fődíj nyertese

A bank emellett ugyanebben a két kategóriában különdíjat – szintén 1-1 millió forintot – is átadott.  A bank szakemberiből illetve a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány valamint a „KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért" képviselőiből álló zsűri a lakossági pályázók közül Gyenge Andreának ítélte a díjat, aki családi házuk fűtését és melegvíz előállítását szeretné környezettudatos módon átalakítani.  A vállalati kategóriában a különdíjat Panyi Zsuzsi „Álmom egy környezettudatos üvegdizájner műhely megvalósítása" című pályázata nyerte el.

„Nagyon örülünk, hogy a „Mire költenél egymilliót okosan?" kérdésünk rengeteg embert megmozgatott, és hogy ilyen sok pályamunka érkezett. A különdíjak kiválasztása során igyekeztünk azokat az ötleteket díjazni, amelyek példaértékűek lehetnek mások számára is"- mondta Szentpétery Csaba, a bank lakossági üzletágának vezetője.

Azok számára, akik most nem nyertek, terveik megvalósításához elérhető az a hitelkonstrukció, amely a pályázat apropóját adta: a „Valóraváltó Kölcsönt" lakossági és mikrovállalkozói ügyfelek is igénybe vehetik. Az ingatlanfedezet nélkül elérhető, szabadfelhasználású kölcsön legfontosabb előnye, hogy a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt változatlan marad, így a visszafizetés jól tervezhetővé válik az ügyfelek számára.

A négy nyertes pályázat

Lakossági kategória fődíjasa – Jusztin Márk 

2006 óta várom a pillanatot, hogy végre megjelenhessen első regényem. Azóta 200-300 példány nyomtatására sikerült összespórolnom az összeget. Sajnos a nagyobb könyvkereskedelmi láncok minimum 500 példányszámnál vállalják az igazán hatékony könyvterjesztést, így a nyereményből sikerülne mindezt megvalósítanom. Ezáltal a példányonkénti ára is sokkal kedvezőbbre jönne ki nyomdailag számomra, és a vásárlók is olcsóbban juthatnának hozzá.

Vállalkozói kategória fődíjasa – Jun Miyazaki 

Magyar szerzőket angol nyelvű piacra kijuttatni idáig közel lehetetlen feladat volt. Mára azonban terjed az elektronikus könyvolvasás, és most már sokkal könnyebb globálisan megjelennie egy magyar írónak is. Ha én nyerem a Valóraváltó pályázatát, akkor a pénzből egy magyar író már megjelent regényét fordíttatnám le, és az Amazon.com-on árusítanám e-könyvként, valamint egy kisebb összeget a könyv promóciójára fordítanék, – a bevételekből pedig újabb szerzőket adnék ki.

Lakossági kategória különdíjasa – Gyenge Andrea 

A családi házunk fűtését, és a használati melegvíz előállítását szeretnénk környezettudatos módon átalakítani a pályázat segítségével. Vásárolnánk 4 m2-nyi  síkkollektort, és egy 200 literes puffertartályt, 2 db hőcserélővel. Az egyik hőcserélő a kollektorokban megtermelt hőt adná le, a másikon keresztül téli időszakban kazánnal is fűthetnénk a puffertartályt. Az eddigi vegyestüzelésű kazánt szintén korszerűsítenénk, faelgázosító kazánra cserélnénk.

Vállalkozói kategória különdíjasa – Panyi Zsuzsi 

A kisszériás üvegékszer kollekciómat és üvegdizájn vállalkozásomat 2009-ben indítottam el online, 4000 ft-ból. Fontosnak tartom, hogy vállalkozásom munkatársai és együttműködő partnerei hasonló helyzetben lévő nők, édesanyák legyenek. Vállalkozásom fejlesztése fontos lépés előtt áll, műtermem kapacitásbővítést igényel. Célom egy környezettudatos, gazdaságos és jól működő műhely megteremtése.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor