Milliárdok jutnak a jó magyar ötleteknek

2012. április 02. hétfő - 13:21 / piacprofit.hu
  •    

13,4 milliárd forintos keretösszeggel megjelentek az 2012. évi elsőkörös innovációs pályázatok. A vissza nem térítendő támogatásra 2012 áprilisától és májusától pályázhatnak a hazai vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek.

Az idén összesen 74,6 milliárd forintnyi támogatásra nyújthatnak be pályázatot a hazai vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek. A 2012 első félévében megjelenő pályázatok célja:

  • a nemzetközi és európai uniós programokban való magyar részvétel elősegítése (5,5 milliárd forint)
  • kis-, közepes és nagyvállalatok K+F+I projektjeinek támogatása (28,3 milliárd forint),
  • vállalkozások technológiai fejlesztésének felgyorsítása (23,3 milliárd forint), valamint
  • vállalatok, egyetemek és kutatóintézetek K+F+I együttműködésének támogatása (17,5 milliárd forint).

A pályázatok forrása egyrészt a Strukturális Alapokból érkező támogatás (GOP, 38,6 milliárd forint), másrészt – állami támogatásként – a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA, 36,0 milliárd forint). A pályázatok a két forrás összhangját teremtik meg azzal, hogy KTIA forrásból a GOP pályázatokkal azonos tartalmú pályázatok is megjelennek a közép-magyarországi régió pályázói számára, illetve olyan új GOP pályázatok is megjelennek a kohéziós régiókban, amelyek azonos tartalmúak a KTIA forrásból finanszírozott pályázatokkal.

A KTIA forrásból 2012. március 30-án elsőként öt új pályázat jelent meg:

  • három pályázat az európai uniós kutatás-fejlesztési programokban való magyar részvételt támogatja (összesen 1,4 milliárd forint),
  • egy pályázat a nagyvállalatok K+F+I projektjeit segíti a közép-magyarországi régióban (6 milliárd forint),
  • egy további pályázat pedig a kis- és középvállalkozások piacorientált K+F projektjeit támogatja a közép-magyarországi régióban (6 milliárd forint).

A most meghirdetett pályázatokon kívül további tizenegy pályázat jelenik meg 2012 első félévében. A pályázati dokumentáció ide kattintva érhető el.