“Miért nem fejleszthet Nógrád megye?”

2012. január 23. hétfő - 13:19 / MTI
  •    

Nógrád megye önkormányzata elfogadhatatlannak tartja, hogy az üzleti célú szálláshelyek fejlesztését célzó pályázat megváltoztatott feltételei kizárják a nógrádi pályázókat, és azt indítványozza, hogy a végleges paramétereket az előkészítő munkaanyag szerint határozzák meg - közölte Becsó Zsolt (Fidesz), az önkormányzat elnöke.

A múlt héten egyhangúlag meghozott határozatot eljuttatják a nemzetgazdasági miniszterhez, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárához, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ). Becsó Zsolt ismertetése szerint a pályázati felhívás tervezetében még Nógrád megye egész területe új szálláshelyek fejlesztésére kijelölt területként szerepelt, az NFÜ azonban megváltoztatta a feltételeket, a beépített paraméterek pedig kizárják a lehetőségekből a nógrádiakat. (Pedig szükség lenne a támogatásokra, hiszen több vidéki megyében jelentősen megugrott a fizetésképtelenné váló cégek aránya.)

Eszerint olyan településen fejleszthetnek új szálláshelyet, ahol legalább 15 ezer, üzleti célú szálláshelyen eltöltött vendégéjszakát regisztráltak; ahol már legkésőbb 2010-től bevezették az idegenforgalmi adót; ahol olyan attrakció, vonzerő működik, amelynek látogatottsága elérte az 50 ezres látogatószámot 2010-ben.

A vendégéjszakák tekintetében mindössze Salgótarján és Bánk, míg a látogatószámot nézve csak Hollókő és Ipolytarnóc felelne meg a feltételeknek – mondta Becsó Zsolt, hozzátéve: nem biztos, hogy célszerű és szakmailag megalapozott a látogatóturizmus egyedüli figyelembevétele, Nógrád megyében leginkább az üzleti turizmus az, amely nincs kiszolgálva minőségi szálláshellyel. Példaként Balassagyarmat környékét említette, ahol a multinacionális cégek önmagukban biztosítani tudják egy színvonalas panzió kihasználtságát. (A szállodák kapva-kaptak a közösségi vásárlási oldalakat üzemeltető cégek ajánlatain, így rövid idő alatt egyre több hotel kínálata jelent meg a kedvezményes lehetőségek között. Az első pillanatban zseniális vendégcsalogatónak azonban lassan látszanak az árnyoldalai is: ezen a csatornán rövid idő alatt szép számú vendégéjszaka adható el, az eszközt óvatlanul használó szállodáknak azonban hosszabb távon súlyos problémákat okozhat ez az értékesítés.)