Megváltozott munkaképesség – Még pályázhatnak a munkáltatók

2012. szeptember 03. hétfő - 12:02 / piac-profit.hu
  •    

Még szeptember 7-éig lehet pályázatot benyújtani arra a 2,7 milliárd forintra, amelynek célja a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató, nem állami szervezetek támogatása az Új Széchenyi Tervből.

A program a foglalkoztatóknál dolgozó megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedését (tranzitálását) segíti elő képzésekkel, felmérésekkel, szakmai és informatikai támogatással.

A megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedéséhez kompetenciáik, képzettségük fejlesztése szükséges. Ennek elősegítésére a pályázat keretében támogatni kell a megváltozott munkaképességű személyek tranzitálásra való felkészítését alkalmassági vizsgálatok, képzések, kompetenciafejlesztés és egyéb szolgáltatások megvalósításával.

Képzést és bértámogatást is nyújtanak
Képzést és bértámogatást is nyújtanak

A pályázati forrás része annak a támogatási csomagnak amelynek keretében közel kétezer ember képzése és ötezer fő maximum öt hónapos, 100 százalékos bérköltség-támogatása valósulhat meg abból a 11,7 milliárd forintból, amelyet a kormány a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához és rehabilitációjához nyújt – közölte korábban Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár.

 

A bér csak a nyomorgásra lesz elég?
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint sokan elveszíthetik a munkájukat, a bérek csak a létminimum alatti nyomorgásra lesznek elegek, a felülvizsgálatok után dolgozni küldött tízezreknek pedig esélyük sem lesz arra, hogy foglalkoztassák őket, ha kormány a jelenlegi formájában fogadja el a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló rendeletet. Bár a kormány célja, hogy növelje a foglalkoztatottságot, a támogatások csökkentésével az ellenkező hatást fogja elérni.

A támogatás célja a megváltozott munkaképességű célcsoport nyílt munkaerőpiacon történő foglalkoztatásának elősegítése. A pályázat az elhelyezkedéshez, a munkatapasztalat megszerzéséhez járul hozzá, úgy hogy 5 hónapon keresztül 100 százalékos bértámogatást biztosít azon vállalkozások számára, amelyek vállalják a megváltozott munkaképességű személyek alkalmazását. A bértámogatás mellett számos munkaerő-piaci integrációt elősegítő szolgáltatás is elérhető lesz a program keretében.

Az államtitkár korábban elmondta, hogy az idén már több mint 9 milliárd forinttal támogatta a kormány a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkába történő visszatérését. Már lezárult az ÚSZT TÁMOP 5.3.8 „A1" pályázata, melynek keretében több mint 4,6 milliárd forint jutott a nyílt munkaerő-piacra való kilépés támogatására. Még szeptember 7-ig lehet pályázni 2,7 milliárdos keretre az „A2" jelű kiíráson, június 21-től pedig újabb 2 milliárdos támogatás áll rendelkezésre komplex munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezetek fejlesztésére.