Még két hétig pályázhatnak a fiatal gazdák

2012. augusztus 07. kedd - 10:39 / piacprofit.hu
  •    

Még csaknem két hétig, augusztus 16-ig lehet benyújtani pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett, „Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatások" elnevezésű programra.

A támogatás keretösszege mintegy 4 milliárd forint, amely a mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez vehető igénybe, a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra. Ez magába foglalja a termőföld, illetve állatállomány vásárlást, valamint a termelő tevékenységhez kapcsolódó mezőgazdasági vagyoni értékű jogok, gépek, épületek és készletek, egyéb tárgyi eszközök beszerzésének költségeit.

A július közepétől elérhető pályázat keretében azok a 18 és 40 éves kor közötti mezőgazdasági termelők kaphatnak egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, akik most kezdenek gazdaságalapításba. A mostani kiírás azért is nagy jelentőségű, mert induló mezőgazdasági vállalkozások utoljára 2009-ben juthattak uniós forráshoz – hangsúlyozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

A program másik célja az agráriumban dolgozók elöregedési folyamatának visszafordítása. Mivel a növénytermesztésben és állattenyésztésben foglalkoztatottak elöregedése mind uniós szinten, mind Magyarországon problémát jelent, így a kiírásban megjelölt korosztály támogatása a K&H agrárszakértője szerint összhangban van a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkorának csökkentésére irányuló uniós irányelvvel.

A fiatalok mezőgazdasági tevékenységének támogatása hozzájárulhat az ágazatban foglalkoztatottak számának növekedéséhez is. A legutóbbi KSH statisztikák szerint az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest több mint húszezerrel növekedett az agráriumban foglalkoztatottak száma, így ez a tendencia a fiatalabb korosztály bevonásával tovább javulhat. Ennek jelentősége pedig Tresó István álláspontja alapján nemcsak a mezőgazdaságban, de országos szinten is meghatározó lehet, hiszen ebben a korosztályban legmagasabb a munkanélküliek aránya.