Még 9 napig nevezhet!

2012. szeptember 05. szerda - 13:21 / piacesprofit.hu
  •    

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a környezetvédelem pluszkiadást jelent. A zöldebb iroda viszont elsősorban éppen takarékosságra tanít. A jó példákat díjazzák is - az ön irodája is versenyezhet - még 9 nap van a jelentkezésre.

 

Kép:PP archív
Kép:PP archív

Az iroda zöldítése olyan kézzelfogható folyamat, amely gyakorlatias, de látványos lépésekből áll, minden irodai munkatársat érint, és erős csapatépítő jellege is van. A KÖVET Egyesület Zöld Iroda Programja keretében hatodik alkalommal hirdeti meg a Zöld Iroda Versenyt, amelynek célja a környezet- és emberbarát irodai működés népszerűsítése, az irodai dolgozók környezeti szempontú tudatformálása, a KÖVET által összeállított szempontrendszernek való legnagyobb mértékű megfelelés, valamint az induló irodák közötti tapasztalatcsere és teljesítményük összemérése. A szervezetek a verseny keretében az irodai környezetvédelem számos területén javíthatják környezeti teljesítményüket.

Almát a körtével, avagy hogyan lehet összehasonlítani egy ipari parkban működő vállalat legújabb, négyszintes, megújuló energiát is felhasználó irodaházát egy belvárosi bérházban található 10 fős irodával? A versenyre jelentkezés során megkülönböztetik a szervezeteket szektor szerint (forprofit, illetve nonprofit/intézmény), valamint méretük alapján (irodai munkatársi létszám). Ezzel kívánják biztosítani a programban való egyenlő részvételi lehetőségét minden iroda számára.

Ki vehet részt a versenyben?
A versenyben való részvételt minden olyan vállalatnak, hivatalnak, intézménynek, iskolának, civil szervezetnek ajánljuk, ahol irodai munka folyik. Indulhatnak a már környezetbarát módon üzemeltetett irodák és azok is, akik a közeljövőben térnek át irodájuk zöldebb működtetésére. Azok a cégek is indulhatnak, akik korábban már részt vettek a megmérettetésen, sőt a korábbi díjazottak előtt is nyitva áll a lehetőség.
Újdonság, hogy a versenyhez kapcsolódó Irodai Ökolábnyom-kalkulátorral számszerűsíthetőek az iroda környezeti hatásai, valamint, hogy a hazai díjazottak továbbjutnak a 2013-as Európai Zöld Iroda Versenyre.

A jelentkezési határidő 2012. szeptember 14., minden további információ a verseny honlapján elérhető.

Az értékelés során a KÖVET Egyesület Zöld Iroda-szakértői helyszíni audit keretében is megvizsgálják a zöldülő irodák teljesítményét és eredményeit, majd nyilvános szempontrendszer alapján független szakmai zsűri választja ki a győzteseket. Az értékelés során is figyelembe veszik a különböző kategóriákat (szektor, létszám) és ez alapján a legnagyobb változást elérő irodák a 2013 Legtöbbet Zöldült Irodája, míg az összességében legjobban teljesítők a 2013 Legzöldebb Irodája díjat kapják. A program során nem garantálják, hogy valamennyi jelentkezési kategóriában kiosztják mindkét díjat. Az irodai környezetvédelem egyes területein kiemelkedően teljesítő irodák különdíjat kaphatnak a zsűri és a Zöld Iroda-szakértők értékelése alapján.

Miért érdemes versenyezni?
• Keretet ad a munkahelyi zöld törekvéseknek, első lépés lehet a fenntarthatóság útján.
• Belevághatnak kezdők és a környezetvédelem területén jártasak is.
• Extra motivációt ad a más irodákkal való megmérettetés, miközben rengeteg zöld ötletet szerezhetsz a többi versenyzőtől.
• A versenyzők szakmai támogatás kapnak a KÖVET Egyesület Zöld Iroda-szakértőitől.
• Csökkenthető az iroda működésének környezeti terhelése és pénzügyi megtakarítások is elérhetőek a program során.
• A verseny keretei között megvalósulhatnak a munkatársi fenntarthatósági képzések és zöld programok.
• A legjobbak Zöld Iroda Díjat nyerhetnek, amellyel jelentős hírnevet szereznek, és a munkatársak elkötelezettsége is növekszik.
• A versenyző irodák zöld fejlesztései esettanulmány formájában bekerülnek a Zöld Iroda Katalógus 2013 című kiadványba, valamint felkerülnek a www.zoldiroda.hu oldal jó gyakorlatok adatbázisába is.
• Plakát is készül az irodák zöld törekvéseiről, amelyet a 2013-as Zöld Iroda Kiállításon állítanak ki.