Már lehet regisztrálni az Európai kkv-hétre

2014. március 10. hétfő - 11:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság immár hatodik alkalommal hirdeti meg az Európai KKV Hetet. A projekt koordinátori feladatait Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal Enterprise Europe Network látja el.

Ha rendezvényt kíván szervezni a projekt céljai mentén a 2014. február 1. – december 31. közötti időszakban, úgy regisztrálhatja az eseményt az Európai Vállalkozási Hét kampányba, amelynek elfogadását követően feltüntetheti a hivatalos rendezvénylogót dokumentumain. Magyarország az előző években már csatlakozott a kezdeményezéshez, 2013-ban hazánkban több mint 50, míg a kampányban résztvevő 37 országban több mint 1500 rendezvényt bonyolítottak le a KKV Hét égisze alatt. A kis- és középvállalkozások a kampánynak köszönhetően számos információt, tanácsot, támogatást és ötletet kaphatnak, amelyek segítségével fejleszthetik tevékenységüket.

A regisztrációt az Európai Bizottság honlapján lehet magyar nyelven megtenni.

A rendezvények lehetnek többek között konferenciák, tréningek, workshopok, kiállítások vagy vállalati nyílt napok is 5 kategóriában (belföldi rendezvény, határon átnyúló rendezvény, Európai szintű rendezvény, nemzetközi rendezvény és idén első alkalommal „A vállalkozói szellem európai napja – diákoknak”).

A rendezvények céljaival kapcsolatos elvárás:

  • a vállalkozói lét népszerűsítése új és már tapasztalt vállalkozók, vállalkozások körében;
  • információnyújtás az európai, nemzeti, regionális és helyi szinten elérhető támogatásokról.

A regisztráció november 30-ig lehetséges és az adott rendezvény időpontja előtt legkésőbb egy hónappal szükséges.

Az Európai Kkv-hét céljai:

Tájékoztatás: információk arról, hogy az EU és az egyes nemzeti hatóságok milyen segítséget kínálnak a kisvállalkozásoknak, tájékoztatás azokról a támogatási és forráslehetőségekről, amelyek európai, nemzeti, regionális és lokális szinten a vállalkozások rendelkezésre állnak. Támogatás: partneri kapcsolat kialakítása az Európai Unió intézményei és a kis- és középvállalkozások között, hangsúlyozva, hogy a versenyképeskk-k mind a nemzetgazdaságokat, mind Európát erősebbé teszik.

Nyáron indulhat a pályázati dömping
“Mielőbb” szeretné kiírni Magyarország az új uniós pályázatokat – hangzott el ismét az illetékesektől. Ez a mielőbb a kisebb értékű típusoknál tavaszt, a pályázatok jelentős része esetében pedig nyarat jelent.

Inspiráció: a működő kis- és középvállalkozások ösztönzése látókörük kiszélesítésére, vállalkozásaik továbbfejlesztésére és tevékenységüknek a határokon túli kiterjesztésére. Megosztás: a vállalkozással kapcsolatos vállalkozói ötletek, tapasztalatok, legjobb gyakorlatok kölcsönös megismerése és terjesztése. Bátorítás: a fiatalok meggyőzése arról, hogy a vállalkozói létforma vonzó karrierlehetőség, a női vállalkozások ösztönzése, valamint a vállalkozói létforma európai szintű népszerűsítése. A kampány hangsúlyt helyez továbbá a vállalkozások alapításával, működésével, továbbfejlesztésével, az újrakezdéssel kapcsolatos lehetőségek bemutatására.

A rendezvénysorozattal Európa kifejezi elismerését a vállalkozásoknak a munkahelyteremtésben, az innovációban és a versenyképességben vállalt szerepükért. Az Európai KKV hét része az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomagnak (Small Business Act), amely a kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatos első átfogó szabályozási keretet jelenti az Európai Unió és tagállamai számára.

A magyarországi érdeklődők megtalálhatják egy nemzetközi adatbázisban, hogy mely eseményen kívánnak részt venni, és regisztrálhatnak is.

A 28 tagország és 9 meghívott ország részvételével zajló programsorozat központi eseményeire 2014. szeptember 29. – október 5. között kerül sor Brüsszelben, valamint a 2014. második félévben soros elnökséget biztosító Olaszországban, ahol az éves KKV Gyűlés konferenciát is megszervezik.

További információt a két hazai koordinátor tud biztosítani:

Nemzeti Külgazdasági Hivatal Enterprise Europe Network – Holly Sára (tel.: 36-1- 872-6506, e-mail: [email protected]) és

Nemzetgazdasági Minisztérium – dr. Billo Kármen (tel.: 36-1-374-2582, e-mail: [email protected])