Kívánatosabb borokra is jut az uniós pénzből

2015. augusztus 10. hétfő - 11:20 / PP/MTI
  •  
  • Előfizetés

Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére - jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kép:Pixabay

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: azért, hogy még kiválóbb minőségű borok készüljenek Magyarországon, elengedhetetlen a borászatok fejlesztése. Hozzátette, a vidékfejlesztési programból – melyet augusztus 10-én fogadtak el Brüsszelben – a borászatok technológiai fejlesztéseinek kielégítésére és egyéb beruházásokra is lesz lehetőség. (Augusztustól egyébként változtak a borászatokra vonatkozó szabályok.)

Kitért rá, az elmúlt években a magyar borászat jelentős fejlesztéseken ment keresztül, tudásban és minőségben is nagyot léptek előre. Azt mondta: nemcsak exportra, hanem a hazai piacra is van értelme jó minőségű borokat előállítani.

Az államtitkár hozzátette, a kormány kiemelten kezeli a Balaton régiót. Ennek érdekében a régiónak nem csak agár-vidékfejlesztési, de minden más területen is kiemelten biztosítják a forrásokat.

A magyar rozé lehet a hiányzó láncszem
Régóta foglalkoztatja a boros szakmát, hogyan lehet férfias italt faragni a rozéból: a testesebb vörösborhoz szokott nyugat-európai fogyasztók ugyanis túlzottan nőiesnek találták eddig ezt az italt. A minap azonban – miután provence-i és olasz rozékat utasított maga mögé egy magyar kékfrankos rozé a neves francia bortermelők és amerikai szakírók által elnökölt vakteszten – a szervező Master of Wine szerint megtalálhatták a kulcsot: a magyar rozék meghódíthatják a könnyebb nyári boroknak még ellenálló vörösborpárti nyugati borisszák szívét.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek