Kisszótár a pályázati kiírások értelmezéséhez

2012. április 02. hétfő - 18:37 / piacesprofit.hu
  •    

Gyorstalpaló, kis fogalomtár, a pályázati rendszerhez, ami mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat - de egy pályázat erejéig biztosan - az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségek kihasználásába.

 

Kép:PP archív
Kép:PP archív

Milyen időszakról beszélünk: 2007 – 2013 (Új Magyarország­­ Fejlesztési Terv II. – Új Széchenyi Terv)

Magyarország számára 2007 – 2013 között 22,4 milliárd euró fejlesztési forrás áll rendelkezésre. Tehát most van lehetőség a pályázati pénzeket még elnyerni, támogatásokat bankszámlán tudni, és hátradőlni, hogy: „IGEN! Megcsináltam! „Az utána levő évek terveit még nem látjuk, de azt igen, hogy ez az év még előttünk áll és igencsak kedvez a támogatásoknak. Miért kellene kihasználatlanul lezárni ezt a ciklust, hogy mások vigyék el a mi pénzünket? Ki kell használni, minél több támogatást el kell hozni, hogy a magyar vállalkozások gazdagodjanak. Ezek a pénzek a mi befizetett forintjaink túlnyomó részben, tehát miért ne járjunk jól, és nyerjünk vissza minél többet belőle? Pályázzunk, nyerjünk, valósítsuk meg az álmainkat, egy-egy „akciós" lehetőséget kihasználva. Bárhogy is nézzük, akár a 30%  – pláne  a 100%-os támogatás is talált pénz. Ráadásul olyan még egyszer sem fordult elő, hogy január környékén megnyitott pályázatok legyenek. Átcsoportosított pénzek, meghosszabbított határidők nagy várakozások jellemezték az év kezdését. Mozdulni, egy jó tervvel előállni most kell! A 2013 már csak lecsengése lesz az idei évnek, mert a pénzek nagy részét ebben az évben osztják.

Fejlesztési területek:

Ebben a 7 éves pályázati ciklusban, hat kiemelt területen indultak összehangolt állami és uniós fejlesztések, úgymint a gazdaság, a közlekedés, az emberi erőforrások, a környezet és energetika, a területfejlesztés és a közszolgáltatások terén.

Mit jelent a pályázat és ki pályázzon?

A pályázat egy dokumentáció, egy projektötlet /terv leírása. Funkcióját tekintve egy kérelem, amit azzal a céllal készítünk, hogy projektünkhöz külső pénzügyi forrást, azaz visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást szerezzünk. A pályázatírás mindig a második lépcső, minden egy jó, megvalósításra váró ötlettel, fejlesztési elképzeléssel kezdődik. Olyanoknak találták ki a pályázást, akiknek van ilyen elképzelésük. Olyan vállalkozásoknak lehetőség ez, akik kibírják pénzügyileg az „ingyen pénz" megérkezését, hisz a támogatás nélkül is meg tudnák valósítani fejlesztésre váró ötleteiket. (Egy jó pályázat első és legfontosabb eleme, egy valós, reálisan megvalósítható fejlesztési szándék.)

A pályázatírás a második lépcső, minden egy jó fejlesztési elképzeléssel kezdődik.

A pályázat életciklusa:

A pályázat, a megírását követően postázás útján a Hatósághoz kerül, ahol automata elbírálások sorozata következik. Először formai bírálat alá esik, amit szakmai bírálat követ. Ezt követi pár hónap múlva jó esetben a nyerési értesítő, vagy az elutasítás, ami pontokba szedve rámutat a hiányosságokra, hibákra. A nyerési értesítő kézhez vétele jelenti az igazi munka elkezdését. Szerződéskötés következik a hatósággal, melynek a tartalmi lényege, hogy a pályázatot pontosan úgy fogják megvalósítani, ahogy azt a pályázati dokumentációban leírták. Az elkezdés és a zárás között van a nyomon követés, jelentések, zárójelentések, illetve maga a zárás is. Ez a legfontosabb szakasz egy pályázat életében, hisz itt láthatóvá válik a fokozatosan megvalósult „álom", maga a fejlesztésre váró ötlet átlépi a tervezés határait, és életre kel. A támogató szervezetek a vissza nem térítendő támogatásért cserébe elvárnak bizonyos kötelezően teljesítendő tevékenységeket, előre meghatározott indikátorokat tartatnak be és ellenőriznek. Ezekkel a kötelező elemekkel jó, ha minden pályázó, vagy pályázni vágyó vállalkozás tisztában van.

Alapvető kizáró okok közül – de a teljesség igénye nélkül – az alábbiak olyanok, amelyek majd minden pályázati kiírásban megjelennek:

  • Legfontosabb kizáró okok között a negatív saját tőke, csőd -felszámolási eljárás, vagy végelszámolás, köztartozás alatt álló vállalkozások vannak
  •  összeférhetetlenség fennállása
  • rendezetlen munkaügyi kapcsolatok
  • nem pályázhat, vagy leállítják a pályázási folyamatot annál, akinél hitelt érdemlően kiderül, hogy a pályázati szakmai, pénzügyi tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltat. 
  • pályázó tevékenysége szerint vannak meghatározott korlátok,
  • iparági korlátozás
  • vállalkozás gazdasági mutatói szerinti korlátok
  • a területi korlátozás

Természetesen egy jó pályázatíró/tanácsadó cég sok mindenben segítheti ügyfelét, és kéz a kézben viheti át a rábízott vállalkozást a pályázati akadályokon, támogatás elnyerésének útvesztőin. A szoros együttműködés, kölcsönös bizalomra épül, amely garanciája a sikeres pályázatnak. Számunkra az a dicsőség, ha az ügyfél elégedett és valóban meg is valósítja az elképzelését, hisz az elnyert támogatás tényleg a számlájára kerül. Ebben segítünk az ingyenes szakmai minősítés elkészítésével.

Papadopulu Aphrodite
szakértő
Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ