Kiskereskedők figyelem! Még lehet pályázni bankjegyvizsgáló gépre

2012. október 12. péntek - 06:02 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a Magyar Nemzeti Bank bankjegybiztonsági programja iránt érdeklődők száma. A program keretében a kiskereskedők és szolgáltatók már 7000 forinttól juthatnak a megbízható bankjegyellenőrzést lehetővé tevő UV-A/C készülékhez. Annak érdekében, hogy a felhasználóknak elegendő idejük legyen pályázatuk elkészítésére, a jegybank meghosszabbította a leadási határidőket; így pályázni november 23-ig lehet.

A Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címlet-összetételű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre, valamint a tudatos készpénzhasználatra. Jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata. Bár a hazai bankjegyhamisítás nemzetközi viszonylatban is alacsonynak tekinthető, a tudatos készpénzhasználattal még így is tovább csökkenhető a hamis bankjegyek elfogadása miatt keletkező kár. A nem valódi papírpénz elfogadása esetén ugyanis a veszteség az elfogadó kiskereskedőt és szolgáltatót terheli.

A jegybank által támogatott program keretében egyes UV-A/C készülék már 7000 forinttól elérhetők: így akár már egy hamis 10 ezer forintos bankjegy kiszűrésével megtérül a pályázók befektetése. A jegybank a pályázat során az UV-A/C készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával — de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal — támogatja a programban résztvevő pályázókat. A jegybank a benyújtott pályázatokat az előre meghirdetett kritériumok alapján elbírálja, majd ezt követően elpostázza a támogatást igazoló kupont és az információs anyagokat az arra jogosultaknak.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett a Magyar Nemzeti Bank bankjegybiztonsági programja iránt érdeklődők száma. Annak érdekében, hogy a felhasználóknak elegendő idejük legyen pályázatuk elkészítésére, a jegybank meghosszabbította a leadási határidőket; így pályázni november 23-ig lehet. A kuponok beváltási határideje 2013. január 10-re módosult.

A részletes pályázati felhívás elérhető az MNB honlapján; érdeklődni az 421-3371 telefonszámon és az [email protected] email-címen is lehet.

A program részletes leírása, a pályázati feltételek és az kampányfilm az MNB honlapján érhető el

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek