Kihasználatlan pályázati lehetőségek Afrikában

2015. július 01. szerda - 17:15 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarország 187 millió Euróval befizetője annak az Európai Uniós pályázati alapnak (Európai Fejlesztési Alap - EDF), amely nagyrészt afrikai országok fejlesztését segíti elő. Az Alapból finanszírozott programokra, projektekre magyar cégek is sikerrel pályázhatnak.

Kép: Pixabay

Az Európai Fejlesztési Alap (European Development Fund – EDF) az Európai Unió első számú, együttműködést támogató eszköze az afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni térség államai (AKCS), valamint a tengerentúli országok és területek fejlesztésére szolgál. Az EDF az általános közösségi költségvetéstől különálló pénzügyi eszköz, melynek forrásait a tagállamok kétoldalú befizetései jelentik. Létrehozása az Európai Gazdasági Közösséget megalapító 1957-es Római Szerződéshez köthető, eredeti célja az volt, hogy a közösség az akkor még gyarmatosított, illetve egyes tagállamokhoz történelmileg kapcsolódó afrikai országok számára kereskedelmi kedvezményeket adjon, illetve pénzügyi és technikai támogatást nyújtson.

Mivel az AKCS országok kétharmada afrikai, így a rendelkezésre álló összegek döntő többsége is a déli kontinensen használható fel. A Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett ’déli nyitás’ politikájával, a magyar–afrikai gazdasági, diplomáciai és kulturális kapcsolatok revitalizációjának időszakában a magyar vállalatok is nagyobb sikerrel pályázhatnak az EDF projektekre, amennyiben az alap működését jobban megismerik.

Délre vagy keletre exportálna? Erre ügyeljen!
A keleti, illetve az újabban hangoztatott déli nyitás még jóakarattal is csak félsikernek nevezhető, a cégeknek azonban mégis „kinyílt a csipája”, egyre több vállalkozás gondolkodik külpiaci terjeszkedésben. Azonban amilyen nagy lehetőségek rejlenek a külföldi piacokon, éppolyan nagyok a veszélyek is. Az Export Kooperáció szakértői adnak tanácsokat.

Az EDF többek között vissza nem térítendő támogatás, kockázati tőke, magánszektornak nyújtott kölcsön formájában nyújt támogatásokat. A 10. EDF a 2008-tól 2013-ig tartó időszakot fedte le, teljes költségvetési kerete 22,6 milliárd EUR volt. Magyarország 0,55 százalékos kvóta szerint 125 millió EUR-t fizetett be az 10. EDF-be. A 11. EDF ciklus (2014–2020) teljes kerete 30,5 milliárd EUR, melynek 0,615 százalékát adja majd Magyarország, azaz 187 millió eurót fizet be az alapba.

Az Európai Fejlesztési Év és a NEFEFO által támogatott Mi Afrikánk: Lehetőségünk Kötelességünk, Közös igényünk elnevezésű projekt célja, hogy 2015. szeptember 14–18. között, félnapos ingyenes képzés keretében, melyre Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsett és Szegeden is sor kerül, ismereteket adjon, és hozzásegítse a pályázókat a sikeres pályázáshoz. Célja továbbá, hogy tájékoztatást nyújtson egyéb, kevéssé ismert pénzügyi eszközökről, például az Európai Szomszédsági Támogatási Eszközről (ENI) és a Development Cooperation Instrument (DCI) különböző földrajzi és tematikus finanszírozási eszközeiről.