Jöhet a pénz az innovatív kkv-knak!

2013. november 22. péntek - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Elfogadta az Európai Parlament a Horizont 2020 kutatási és technológiai programot. Az egységes rendszerben, kevesebb adminisztrációval pályázható programból 12 milliárd forint a kkv-k számára elérhető.

A Horizont 2020 az Uniónak a kutatás és innováció 2014 és 2020 közötti időszakban történő finanszírozására szolgáló új programja. A forrásokból kutatóintézetek, egyetemek, innovatív magánvállalkozások és kisvállalkozások részesülhetnek. Célja, hogy az Europa 2020, mint az EU növekedési stratégia célkitűzéseit végrehajtsa, az okos -, fenntartható – és befogadó fejlődés motorjaként szolgáljon Európában, azaz megvalósítsa az Innovatív Unió kezdeményezést.

Forrás:Jasper Miklós előadása a Piac&Profit Pénz, de honnan konferenciáján

Az európai gazdaság minden ágazata hasznát látja majd ennek a programnak, köztük a mezőgazdaság, a halászat, az élelmiszeripar, az egészségügy, a közlekedés és az energiaipar – különösen a megújuló energiaforrások területén –, valamint az információs és kommunikációs technológiák. A Horizont 2020 „hatalmas lendületet ad az európai kutatásnak és vállalkozóknak” – mondta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos. A programnak három stratégiai prioritást határoztak meg , ezek a kiváló tudomány rendelkezésre állása, az Európai Unió ipari vezető szerepének elérése valamint a társadalmi kihívásoknak való megfelelés 2020-ig.

Pályázati segítség közvetlenül Brüsszelből
A Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott finanszírozásból hozta létre brüsszeli ikerirodáját, amelynek célkitűzése, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyar vállalkozások és intézmények (kkv-k, az önkormányzati és tudományos szféra) közvetlen brüsszeli forrású pályázatokban történő nagyobb arányú részvételéhez.
Ennek keretében az EU intézményeivel, illetve a programban érintett brüsszeli képviseletekkel kapcsolatot épít ki és ápol, információt gyűjt és közvetít a Horizont 2020 programról, honlapot készít és működtet, a program indulásával pedig pályázatfigyelést végez, valamint segíti a magyar pályázókat a nemzetközi innovációs partnerkeresésben. A brüsszeli iroda a tájékoztató- és érdek-képviseleti tevékenységét az SZPI országos tanácsadói hálózatának segítségével fejti ki. Az iroda 2013. augusztus 1-jén kezdte meg működését a több brüsszeli magyar képviseletnek is otthont adó Magyar Fejlesztési Központban.

A program indulásával drasztikusan leegyszerűsödik a költség-visszatérítési rendszer, amely egyetlen, a közvetett költségek meghatározására szolgáló egységes átalányfinanszírozási rátán és két, a kutatási, illetve a piacközeli tevékenységekre vonatkozó finanszírozási rátán alapul; egységes hozzáférési pont kerül kialakításra a résztvevők számára; kevesebb lesz a papírmunka a pályázatok készítése során; és megszűnnek a szükségtelen ellenőrzések és auditok. Az egyik legfontosabb célkitűzés a pályázat benyújtása és a támogatás kézhezvétele között eltelt idő átlagosan száz nappal történő csökkentése, így valamennyi projektet gyorsabban el lehet majd indítani.

A Horizont 2020 keretprogram első ízben foglalja egységes keretbe valamennyi európai uniós kutatás- és innováció finanszírozási eszközt. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító és sokunk életét jobbá tévő innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezzel egyidejűleg drasztikusan visszaszorítja a bürokráciát, a szabályok és eljárások egyszerűsítésével pedig a legjobb kutatók és még több innovatív vállalkozás érdeklődését igyekszik felkelteni.

Kkv innovációt támogató eszköz (egy kkv is pályázhat)

  1. szakasz (6 hónap) – Koncepció és megvalósíthatóság (nyíl ebből.)
    50 ezer eurót nyerhetnek kis- és középvállalkozások egy innováció koncepciójáért (ötletért) és a megvalósításának 10-30 oldalas üzleti tervéért.
  2. szakasz (12-24 hónap) – K+F, bemutatás, piaci elterjesztés
    1-3 millió euróval támogatja az unió a tesztelés, prototípus-gyártás, a gyártási volumen növelésére irányuló tesztelést, tervezést, eredményesség ellenőrzését, termék szolgáltatás piaci elterjesztését.
  3. szakasz – kereskedelmi bevezetés 
    Megkönnyítik, hogy a vállalkozás kockázati tőkéhez jusson. Támogató intézkedések: hálózatépítés, képzés, felkészítés, tanácsadás.

A Horizont 2020-ban a források 15 százaléka, 12 milliárd euró a kkv-k számára elérhető, a kis-és középvállalkozások több mint negyven féle programban vehetnek részt. A magyar kkv-k 5 millió eurós támogatást nyerhetnek el 70-100%-os intenzitás mellett. A program összesen 70 milliárd eurónyi pályázható összeggel minden kkv innovációt támogat, amelynek célja, eredménye a növekedés és munkahelyteremtés. A három stratégiai cél köré összpontosuló programra legalább három uniós tagállamból összeálló konzorcium pályázhat, kivéve az eszközbeszerzésre irányuló pályázat esetében, amelyen egy magyar kkv akár egyedül is indulhat, hívta fel a figyelmet a lehetőségre Jasper Miklós, a RegioCompass Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. A projektérték 50%-át előfinanszírozásként megkaphatja a pályázó akár a beadástól számított 3 hónap múlva. A pályázati dokumentációt akár magyar nyelven is olvashatjuk, és a pályázatunkat is készíthetjük magyarul (bár szerencsésebb angolul). Az elbírálás és a tárgyalás nyelve angol. A program hazai bemutatkozása november 26-án lesz.

Elérhetőek az előzetes munkaprogramok
A Horizont 2020 keretprogram előzetesen jóváhagyott munkaprogramjai elérhetőek az Európai Bizottság honlapján. A munkaprogramok tartalmazzák a 2014-re illetve 2015-re tervezett pályázati felhívások témáit és beadási határidőit. A munkaprogramok hivatalos jóváhagyása csak a Horizont 2020 hivatalos indulását követően 2014. elején történik meg, de az előzetes munkaprogramok alapján az első Horizont 2020 pályázati felhívások már 2013. december 11-én megjelennek.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor