Itt az első 3 magyar, akinek pénzt hoz az innovativitás

2014. július 25. péntek - 12:10 / Timár Gigi
  •    

Az innovatív kisvállalkozásokat támogató Horizont 2020 kkv támogató eszközét három magyar cég nyerte el az első körben. Egy élelmiszeripari, egy egészségügyi és egy alacsony szén-dioxid kibocsátású energiatermelési projekt került a nyertesek közé.

Az Európai Bizottság bejelentette a 3 milliárd euróból gazdálkodó új kkv-támogató eszköz első pályázati eredményeit. A Horizont 2020 keretprogrammal létrejött támogatási eszköz innovatív kisvállalkozásokat segít abban, hogy ötleteiket piacképes termékekre váltsák. A pályázatból 21 ország (uniós tagállamok és a Horizont 2020 programhoz társult országok) összesen 155 kis- és középvállalkozása (kkv) jut egyenként 50 000 eurónyi forráshoz innovációs stratégiájához kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmány finanszírozására. Emellett a nyertes kkv-k egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is részt vehetnek.

Itt olvashat róla részletesebben.

A kiválasztott projektek országonkénti eloszlása
Forrás:Europa.eu

Az első pályázati időszakban összesen 2666 pályázat érkezett be (a magyarok nagyon aktívak voltak). A pályázat első körében 39 nyertes pályázattal különösen sikeresen szerepeltek a spanyol vállalkozások, mögöttük brit és olasz cégek következnek. Magyarország a középmezőnyben található a 3 nyertes projekttel megelőzve több régiós országot is. Egy élelmiszeripari, egy egészségügyi és egy alacsony szén-dioxid kibocsátású energiatermelési projektet választottak ki az első körben. A sikeres pályázók augusztusban kapják kézhez a hivatalos értesítést. Ezt követően a programot irányító Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynökség (EASME) közzéteszi a nyertesek névsorát.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos kijelentette: „Az új kkv-támogató eszköz iránt mutatkozó érdeklődés biztató jel. Egyértelműen mutatja, hogy a szektorban tényleges igény van ilyen típusú támogatásra. Bízom benne, hogy a támogatott üzleti tervek jelentős része valós termékké és szolgáltatássá érik, növekedést és munkahelyeket teremtve gazdaságainkban. Az innovációs bajnokok növekedése közös érdekünk!”

A kiválasztott projektek téma és ország szerinti bontásban
Forrás:Europa.eu

A kkv-támogató eszköz a Horizont 2020 keretprogram kisvállalkozásokat támogató intézkedéseinek kulcseleme. A hét év alatt mintegy 3 milliárd euróval gazdálkodó eszköz gyorsan és egyszerűen hozzáférhető vissza nem térítendő támogatást nyújt kereskedelmi célú innovációhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányokhoz (1. szakasz) és demonstrációs projektekhez (2. szakasz). Emellett a beruházási szakaszra megérett ötletekkel a kkv-k üzletfejlesztési tanácsadásra és egyéb támogató szolgáltatásokra is pályázhatnak (3. szakasz).

A kkv-támogató eszközzel az Európai Unió a nagy növekedési potenciált rejtő, kiemelkedően innovatív kisvállalkozásokat kívánja forrásokhoz juttatni. A pályázati eljárás egyszerű, de csak a legkiválóbb projektek részesülnek támogatásban. A támogatható témaköröket a Horizont 2020 „Innováció a kis- és középvállalkozásoknál” című munkaprogramja ismerteti.

A pályázatok egész évben folyamatosan benyújthatók, értékelésükre évente négy alkalommal kerül sor. A ma közzétett pályázati eredmények az 1. szakaszban 2014. június 18-áig benyújtott pályázatokat érintik. A beérkező pályázatok értékelésének következő határnapja az 1. szakasz esetében 2014. szeptember 24., a 2. szakasz esetében 2014. október 9.

2014-ben mintegy 645 projekt részesül támogatásban (1. és 2. szakasz), a támogatott projektek száma 2015-ben 670-re nő.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor