Horizont 2020 – Pályázható az első egymilliárd euró

2014. július 09. szerda - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az EU, a magánszféra és a tagállamok közötti kutatási partnerségek ma tették közzé első pályázati és partnerségi felhívásaikat az EU 80 milliárd eurós kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 keretében.

Pályázható az első egymilliárd euró – Kép: MTI

Az összesen 1,13 milliárd euró értékű közfinanszírozásból, amelyet a magánpartnerek hasonló összeggel egészítenek ki, először olyan projekteket fognak támogatni, amelyek az emberek életminőségét és az európai ipar nemzetközi versenyképességét hivatottak javítani. Hogy milyen témák tartoznak ide? Például a cukorbetegség és különféle szembetegségek új kezelési módjai vagy a hidrogénmeghajtású közúti járművek tucatjainak bevezetése, illetve a hidrogéntöltő állomások kiépítése.

A Horizont 2020 kkv-eszközeiről itt talál részletes információkat.

 José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az előttünk álló komoly kihívásokat csak akkor tudjuk leküzdeni, ha összeülnek a tudományos élet, az ipar, a kkv-k és a kutatóintézetek legjobb koponyái. Ez a köz–magán társulások lényege: a szakértelem egyesítése az európaiak életminőségének javítása, a munkahelyteremtés és a versenyképesség fokozása érdekében. Célunk, hogy az uniós költségvetésben a gazdasági fellendülés kapja majd a legnagyobb hangsúlyt, és ezek a partnerségek pont ebben játszanak fontos szerepet. Az első pályázati felhívások értéke összesen 1,1 milliárd euró, amelyet az ipar hasonló összeggel egészít ki. Összességében egy 22 milliárd euró értékű csomagról van szó, amely a következő hét évben a növekedés és a munkahelyteremtés fellendítésére szolgál. E partnerségek folyamatosan olyan eredményeket érnek el, amelyekre az egyes országok vagy vállalatok magukban nem lennének képesek, de még maga az Európai Unió sem.”

Az első pályázati felhívások közzététele csaknem pontosan egy évvel azután történik, hogy az Európai Bizottság előterjesztette az innovációs beruházási csomagot, amelyben hét köz–magán társulás és négy, közszektoron belüli társulás létrehozását javasolta (lásd IP/13/668). A partnerségek olyan kulcsfontosságú területeken fognak működni, mint a gyógyszeripar, a közlekedés, az elektronika és a biogazdaság, és értékük összesen 22 milliárd euróra tehető.

A magyarok a legaktívabb pályázók
A magyar innovatív kis- és középvállalkozások (kkv) európai élvonalban vannak a 2014–2020-as időszakra szóló Horizon 2020 program kkv-pályázatán: a 35 uniós és a keretprogramhoz társult országból a hatodik legtöbb, 166 projektjavaslatot nyújtották be Brüsszelbe.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek