Honnan teremtsük elő az önerőt?

2015. április 20. hétfő - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

A legtöbb uniós pályázathoz rendelkezni kell a projekt teljes összegének felével, az önerővel. Csakhogy a legtöbb vállalkozásnak nincs annyi tartaléka, hogy zsebből finanszírozhasson egy akár százmilliós projektet, ilyenkor lépnek be a képbe a banki források.

Habár csak úgy röpködnek a milliárdok az új uniós ciklus Operatív Programjaiban, azért a vállalkozások inkább milliókban gondolkoznak, és a cégek nagy részének még az ehhez szükséges önerőt sem könnyű biztosítania. Mivel a legtöbb vállalkozás nem rendelkezik több százmilliós fejlesztési tartalékkal, így az uniós fejlesztésekhez szükséges önerőt a legtöbben banki hitelből kísérelik meg finanszírozni. És a legtöbben itt is buknak el.

(Kockázati tőke oldalon most forrásbőség van, de hamar tőkehiány léphet fel.)

„Aki hitelképes az nem biztos, hogy pályázatképes, aki pályázatképes viszont nem biztos, hogy hitelképes is” – hangsúlyozta Aladics Sándor, az OTP Business igazgatója a Piac&Profit konferenciáján. A bankrendszer egyébként pontosan itt lép be a folyamatba, mivel a szelekció miatt csak az életképes vállalkozások juthatnak banki forráshoz. „A kkv-k esetén azok számíthatnak elsősorban banki forrásokra, akik már legalább a saját településükön túl is tudnak terjeszkedni, legalább a belföldi piacon terjeszkednek” – mondta a pénzügyi szakember. Mivel a kkv-k jellemzően a belföldi piacról szerzik a finanszírozásukhoz szükséges tőkét, ezért nagyban függnek az uniós forrásoktól és az államilag támogatott hitelektől.

Ki a jó vállalati ügyfél a bankoknak?

Aki a működésből ki tudja fizetni a tőkét és a kamatokat.

Rendelkezik tartalékokkal üzleti kockázatokra.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy még aki hitelhez juthat, az se nagyon nyújtózkodjon a takaróján túl. „Egy 200 milliós árbevételű cég csak nagyon komoly feltételek mellett kaphat 100 millió forintos hitelt önerőre, így ne vágjon bele egy 300 milliós projektbe, amihez hitelből akarja finanszírozni az önerőt” – hangsúlyozta Aladics Sándor. Egy induló fázisban lévő innovatív vállalkozás kevés eséllyel indul banki hitelért, de jellemzően jelzálogra (illetve területalapú támogatáshoz) kaphat forrást. Egy már működő vállalkozás (legalább két három éves történettel) már komolyabb gond nélkül kaphat likviditási, vagy fejlesztésre fordítható hitelt.

Az OTP igazgatója szerint várhatóan jövőre emelkedni fog a jegybanki alapkamat, így a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemes a bankokhoz fordulni. Jelenleg a vállalati hitelek mennyisége már stagnál, nem zuhan. A szakember szerint ennek oka nem a bankok hitelfeltételeinek szigora, hanem a vállalkozások alacsony hitelfelvételi kedve. „A gazdasági válság alatt megszoktuk, hogy a vállalkozások saját magukat finanszírozzák, így eszükbe sem jut, hogy hitelképesek lehetnének” – mondta Aladics.

Új lehetőségek exportőrök és beszállítóik számára
Az Eximbank (EXIM) hatékony finanszírozási együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz. Elindult a két éven belüli futamidejű, kedvezményes kamatozású új rulírozó finanszírozás.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek