Hogy kerüljük el a tipikus pályázati hibákat?

2013. február 28. csütörtök - 13:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Sikeresen szerepelni egy pályázaton és elnyerni a támogatást nem egyszerű feladat, számos ponton bukhatnak el a cégek. De már az is nagy lépés, ha elkerülik azokat a szarvashibákat, amelyek a szakértők szerint rengeteg pályázat vesztét okozzák úgy, hogy tulajdonképpen semmi közük a szakmai teljesítményhez.

Kép:PP archív

A pályázatok kidolgozásához szükséges részletes szabályok a pályázati dokumentációból derülnek ki, ezen belül is ennek legfontosabb eleme a pályázati útmutató. A siker legalapvetőbb feltétele ennek tényleg alapos végigolvasása, értelmezése. Így például elkerülhető, hogy egy valamiért mégsem nekünk való pályázatra fecséreljük az időnket. Bármilyen aprócska részlet félreértelmezése, figyelmetlen átugrása miatt előfordulhat ugyanis, hogy minden nyerési esély nélkül fordítunk rengeteg időt és pénzt a pályázat beadására.

Aktuális pályázati lehetőségekről itt olvashat.

A mellékletek a pályázat szerves részét képezik, azokat nem szabad „maradék” feladatként kezelni – hívják fel a figyelmet a Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ szakértői. Ráadásul a hivatalos iratok beszerzése meglehetősen időigényes is lehet, ezért az utolsó pillanatra sem tanácsos hagyni a melléklet csomag összeállítását. A szakértők azt ajánlják, hogy készítsünk külön jegyzéket és sorszámozzuk a mellékleteket, így azok könnyebben kezelhetővé válnak.

Hogy kell EU-s pályázatot nyerni?
A Brüsszel Center szakértői sorozatunkban egy pályázati “kisszótárral” segítik a cégeket. A gyorstalpaló, kis fogalomtár, a pályázati rendszerhez, mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat – de egy pályázat erejéig biztosan – az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségek kihasználásába.
Pályázati szótár 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4.rész

Különösen nagy figyelemmel kell eljárni a költségvetés elkészítése során. Ez önérdek, mivel a pályázat befogadása után, a megállapodásban foglalt költségeken túl egyetlen forintot sem fogunk tudni elszámolni.  Ugyanakkor gyakori, hogy egyes projekteket a túlárazás miatt utasítanak el. A szakértők szerint a magasabb költségvetéssel „próbálkozás” hátterében a többletforráshoz jutás reménye, illetve a tartalékképzés vágya áll, de nem érdemes indokolatlan költségek beépítésével próbálkozni, mivel az útmutató minden esetben pontosan megjelöli, hogy mik elszámolható költségek és mik nem azok.

A munka legnagyobb és legnehezebb része a tartalmi és formai követelményeknek való megfelelés, ami pedig alapvető követelménye a sikeres pályázatnak. Ezek között olyan banális apróságoktól, mint, hogy a postai bélyegzőn a pályázat beadásának határidején túli dátum szerepel, vagy nem a képviseletre jogosult írta alá az adatlapot, olyan finomságokig terjed, hogy például egy eszközvásárlási pályázat során annak műszaki paraméterei nem felelnek meg a vonatkozó előírásnak.

A legnagyobb figyelmet érdemlő formai és jogosultsági hibákról itt olvashat.

Bár részletkérdésnek tűnik, biztosan nem fognak elfogadni olyan projektet, ahol a pályázó nem mutatja be megfelelően az esélyegyenlőség, környezetvédelem és fenntarthatóság elveinek érvényesítését.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek