Hiányzik a vállalkozások jövőképe

2012. december 17. hétfő - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

A fejlesztésekről szóló pályázati pénzek nem találják meg a hazai vállalkozásokat, amelyek nem rendelkeznek perspektívával, jövőképpel. A bankok ugyan készen állnak a hitelezésre, de az ügyfelek sokszor nem hitelképesek.

„Nagyos sok probléma van a hazai pályázati készséggel, a legnagyobb gondot azonban az jelenti, hogy hiányzik a vállalkozások jövőképe – mondta Tamás Gábor, az Unicredit Bank vállalati üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója. „nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen óriási kihívás előre tervezni, akár egy évvel előre is. Akkor, amikor a pályázó egy projektet benyújt, vagy valamilyen pályázaton indul, akkor arról is döntenie kell, hogy mi történik öt év múlva, hiszen ennyi a fenntartási időszak. Ilyen jövőképe a hazai vállalkozásoknak nincsen, és nem is nagyon lehet, hiszen a gazdasági környezet elbizonytalanítja őket.” – emelte ki a szakértő a GazdaságTV-nek adott nyilatkozatában.

Tamás Gábor szerint a bizonytalanság nem feltétlenül a szabályozási környezet kiszámíthatatlanságából fakad, hanem az általános gazdasági helyzetből: a kkv-k rendelésállománya, a szállítók vagy a vevők fizetőképessége mind bizonytalansági faktorként jelenik meg. „Az óvatosság elve alapján a vállalkozások inkább a túlélésre játszanak és megpróbálják minél biztonságosabban futni a köröket. Ennek következtében a fejlesztésre éárkező pályázati forrásokat inkább, mint ingyen pénzt kezelik, és megpróbálnak abból kivenni, hogy minél tovább éljenek” – mondta a pénzügyi szakértő.

Vállalati várakozások – nem közeleg a kánaán
A nagyvállalatok 91,6 százaléka, a mikro-, kis- és középvállalatoknak viszont alig több mint a fele tervez fejlesztést a következő egy évben. A beruházások elsősorban tovább nem halasztható, pótló jellegűek, nem új fejlesztések – derül ki a Magyar Fejlesztési Bank őszi felméréséből. Mindemellett a következő egy évre vonatkozó várakozásokban némi javulás tapasztalható, annak ellenére, hogy a vállalatok profitkilátásai mélypontra süllyedtek: mindössze 17,7 százalékuk vár nyereségbővülést a következő egy évben. Az értékesítési lehetőségek kedvezőtlenek belföldön és külföldön egyaránt, a kapacitásfelesleggel küzdők aránya pedig rekordmagas szintre ugrott.

„A bankok szerepe ebben a helyzetben továbbra is nagyon fontos, hiszen sajnos viszonylag kevés az olyan beruházások száma, amelyekben a bankok beruházóként részt tudnak venni. Közben pedig nagy a kedvezményes források száma, amelyekkel rendelkezünk, és amelyek a fejlesztési források igénybevételéhez nagy segítséget nyújthatna” – vélte Tamás Gábor, aki szerint a bankok a fejlesztési forrásokhoz nyújtott hitelei nem számítanak drágának a magyar piacon. „A probléma inkább a vállalkozások hitelképességében rejlik.”

Van ahol már enyhül a banki szigor

Továbbra is negatív tartományban maradt, tehát visszaeső hitelezést vetít előre a KPMG negyedik alkalommal számított vállalathitelezési hangulatindexe. Az index értéke ezúttal -0,3 pont lett. A tavaszi -0,7 pontos értékhez képest bekövetkezett javulás főleg annak köszönhető, hogy a bankok hitelezési hajlandósága egyes hiteltípusoknál növekedett. A bankok szívesen hiteleznék a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, de az ingatlanszektort nem finanszírozzák.

A vállalathitelezési hangulatindex értéke 2012 őszén a felmérésben részt vevő nyolc meghatározó bank véleménye alapján  -0,3 lett a -10-től +10-ig terjedő skálán, ami a hitelpiac további szűkülését vetíti előre. Az index ugyan némileg kedvezőbb, mint a 2012 tavaszán mért -0,7-es érték, de a borús hazai gazdasági kilátások, valamint a bankokat újabb terhekkel sújtó szabályozói környezet továbbra sem kedvez a hitelezési aktivitás fellendülésének. A 2011 nyarán mért +1,45-ös és a tavaly év végi +0,1-es értékhez képest még mindig jelentős a lemaradás.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek