Három magyar cégnek már biztos van uniós forrás

2014. szeptember 19. péntek - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság közzétette annak a 155 kis- és középvállalkozásnak a listáját, amelyek elsőként fognak részesülni az új, 3 milliárd eurós kkv-eszköz támogatásaiból. Az eszköz révén 3 magyar vállalkozás jut finanszírozáshoz.

Kép:Pixabay

21 ország 155 kkv-ja jut egyenként 50 000 eurónyi támogatáshoz a projektjeikhez kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok finanszírozására, és emellett egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is részt vehetnek. Projektjeik pedig ezt követően adott esetben további bizottsági támogatásban részesülhetnek 2,5 millió euró erejéig.

Az eszköz révén ebben a körben három magyar vállalkozás jut finanszírozáshoz. Az ASK-M Kft. diagnosztikai eszközök és biomarkerek validálásával kapcsolatos klinikai kutatásra, a BIOMORV Kft. karbonszegény energiarendszerekre, a BIOPOLUS Technológiák Zrt. pedig fenntartható élelmiszer-termelésre és -feldolgozásra kap támogatást.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos kijelentette:„Tartós munkahelyteremtés, valamint nagyszerű termékek és szolgáltatások révén az innovatív kkv-k segítenek ismét növekedési pályára állítani az európai gazdaságot. Ez az új eszköz a valóban innovatív projektekre irányul, amelyek piaci bevezetése erős üzleti lehetőségre és szilárd koncepcióra alapul.”

A kkv-támogató eszköz a Horizont 2020 elnevezésű, 80 milliárd euróval gazdálkodó új uniós kutatásfinanszírozási programmal jött létre annak érdekében, hogy segítse az innovatív kisvállalkozásokat innovatív projektjeik piacra helyezésében. A támogatásra uniós tagállamokban és a Horizont 2020 keretprogramhoz társult országokban bejegyzett kkv-k pályázhatnak. A Horizont 2020 kkv eszközeiről itt talál részletes információkat.

A kiválasztási folyamat első fordulója iránt kiemelkedő volt az érdeklődés: a Horizont 2020-ban részt vevő országokból 2 662 pályázat érkezett be, a magyar cégek különösen aktívak voltak. A független szakértők által végzett értékelés szerint 317 pályázat felelt meg az értékelési standardnak. Ezek közül pedig 155, vagyis a pályázatok 49 %-a került kiválasztásra mint támogatandó kezdeményezés.

A kiválasztott kkv-k jó esélyekkel vesznek részt a program második szakaszában, amelyben a pályázók 0,5 és 2,5 millió euró közötti összeghez juthatnak olyan innovációs tevékenységek finanszírozásához, mint a tesztelés, a prototípus-készítés, a bővítés és a miniatürizálás. A kedvezményezettek üzleti terveiket is továbbfejlesztik.

2014-ben várhatóan mintegy 645 projekt részesül támogatásban. A támogatott projektek száma 2015-ben 670-re nő. A pályázati felhívásra folyamatosan lehet jelentkezni; a következő értékelési határidők az 1. szakasz esetében 2014. szeptember 24. és 2014. december 17., a 2. szakasz esetében pedig 2014. október 9. és 2014. december 17.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor