Hamarosan újabb 40 milliárdos pályázati forrás nyílik meg

2013. április 29. hétfő - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Hamarosan mintegy 40 milliárd forintos forrás nyílik meg az EGT és Norvég Alapok új támogatási időszakának keretében. Az alapok átfogó célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a kétoldalú kapcsolatok erősítése.

A 12 támogatásban részesülő program közül a legnagyobb összeg a környezetvédelem, a kutatás-fejlesztés és a civil szervezetek kapacitásfejlesztése területén áll majd rendelkezésre. Több program foglalkozik a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok, ezen belül a roma népesség életkörülményeinek javításával.

Az április 25-én hivatalosan megnyitott Zöld Ipari Innováció program célja a zöld vállalkozások versenyképességének növelése. Az új, környezetbarát technológiák révén csökkenhet a hulladéktermelés, valamint a levegőbe, vízbe, talajba jutó szennyező anyagok kibocsátása, továbbá új, „zöld” munkahelyek jöhetnek létre. A program operátora a gödöllői Szent István Egyetem, amely felelős a program megvalósításáért, együttműködésben az Innovation Norway nevű norvég innovációs szervezettel.

Az elmúlt hónapokban már két másik támogatási lehetőség is megnyílt: a Méltányos munka és háromoldalú párbeszéd programé, valamint a Norvég Civil Alapé. A további pályázati lehetőségek meghirdetése a donorországok jóváhagyása esetén kezdődhet meg.

A közlemény szerint, Magyarország több mint 150 millió eurós, vagyis mintegy 40 milliárd forintos részesedésével a harmadik legnagyobb kedvezményezett a 15 támogatásra jogosult EU-tagállam között. A 2016-ig felhasználható forrásokat a három donorország, Norvégia, Izland és Liechtenstein a szolidaritás jegyében bocsátja Magyarország rendelkezésére. A források mintegy 97 százalékát Norvégia biztosítja. Az EGT és Norvég Alapok első, 2004–2009-es támogatási időszakában a források majdnem 100 százalékát lekötötték, és 90 sikeres projekt valósult meg országszerte – közölte az NFÜ.

Tudatosan kell készülni a forrásbevonásra
Közel öt éve fojtogatja a válság a vállalkozásokat. Azoknak a cégeknek, amelyek az életben maradás mellett döntenek, lépniük kell: a tartalékok elfogytak, a kivárás taktikája a legtöbb esetben eddig nem hozott eredményt. Kevés az esély arra, hogy ez a jövőben magától változni fog. Ahhoz persze, hogy a cégek tegyenek valamit a helyzet javítása érdekében, a világos elképzelések, tervek mellett forrásra lenne szükség. Milyen lehetőségek állnak a vállalkozások rendelkezésére ezen a területen? A kérdésre az Ernst & Young szakértőinek segítségével kerestük a választ.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek