Öt célterületen támogatja az állam a tanyákat

2015. július 01. szerda - 15:50 / PP/MTI
  •    

Öt célterületen vissza nem térítendő támogatást ad az állam idén a tanyafejlesztési program előirányzat keretében, amelynek a keretösszege 1 milliárd 415 millió forint. Az erről szóló földművelésügyi miniszteri rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Kép: SXC

Az első célterületbe tartoznak egyebek mellett a villanyáram nélküli tanyák villamosenergia-ellátását biztosító önkormányzati fejlesztések. A másodikba és a harmadikba a tanyai lakóépületek felújítása, illetve a gazdasági épületek felújítása vagy új gazdasági épület építése, továbbá gépek és állatok is vásárolhatók az ebbe a két célterületbe tartozó támogatásokból. A negyedik terület keretében a villanyáram nélküli tanyák lakóépületének alapvető villamosenergia-ellátását biztosító egyéni fejlesztésre igényelhető támogatás, míg az ötödik célterület az őshonos állatok tartására és az őshonos növények telepítésének támogatására szolgál. (Idén összességében több pénz jut majd tanyafejlesztésre a korábbiaknál.)

A támogatások egy részére önkormányzatok, míg a másik hányadára magánemberek pályázhatnak. Ez utóbbiaknál feltétel, hogy a 2015. január 1. előtti időponttól kezdve életvitelszerűen a saját vagy a család valamely tagjának a tulajdonában lévő tanyán lakjanak, vagy pedig a lakóhelyükkel azonos településhez tartozó tanyán éljenek. További feltétel, hogy az igénylő a tanyagazdaságban igazoltan mezőgazdasági tevékenységet folytasson, és az elmúlt háromévi bevételének a fele mezőgazdasági tevékenységből származzon, amely azonban nem lehet több, mint átlagosan évi nettó 8 millió forint.

A támogatások aránya 75–100 százalékig terjed.

Az egyes célterületekre külön pályázati felhívás és adatlap készül, amelyeket az agrártárca honlapján, a kormányzati portálon és a Herman Ottó Intézet saját honlapján lehet majd elérni 30 napon belül.

A földművelésügyi miniszter bírálóbizottságot hoz létre, amely a  Herman Ottó Intézet értékelése alapján rangsort állít fel a pályázók között. A döntést a miniszter hozza, az elbírálásra a később meghatározandó beadási határidőtől számítva 60 napot ad a rendelet.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek