Fiatal gazdák – Július közepén indul a pályázat

2012. július 04. szerda - 13:24 / PP/MTI
  •    

Július közepén hirdetik meg a fiatal gazdák induló támogatását, amelynek finanszírozására összesen négymilliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai háttérbeszélgetésen.

Fiatal termelőknek

Augusztus 16-áig pályázhatnak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott összesen 4 milliárd forintos keretre azok a 18 és 40 év közötti fiatalok. A most induló fiatal termelők támogatására harmadszor kiírt, legfeljebb 12 millió forintos fejlesztési forrást azok nyerhetik el, akik megfelelő szakmai tudással rendelkeznek, és vállalják, hogy a gazdaságukat öt évig egyéni vállalkozóként vezetik. Az elbírálásnál pluszpontot kapnak az állattenyésztők és a kertészek, illetve azok, akik tanyán vagy ezernél kisebb lélekszámú településen élnek.

V. Németh Zsolt közölte: az érintettek, azaz a 18-40 év közötti gazdák július 16. és augusztus 16. között nyújthatják be pályázataikat. A nyertesek egyszeri támogatásként 20-40 ezer eurónak megfelelő forinthoz juthatnak. Ez mintegy 6-12 millió forintot jelent. A pályázók közül előnyt élveznek az elbíráláskor többek közt az állattenyésztéssel foglalkozók, illetve az ezer fő alatti településen és a tanyán élők.

V. Német Zsolt hozzátette: a fiatal gazdákat nemcsak a  pályázat kiírásával kívánják segíteni. Más pályázatok elbírálásánál is előnyt jelent, ha valaki fiatal gazdálkodó, így például 40 százalék helyett 50 százalék támogatást kaphatnak a fiatal gazdák egyes élelmiszeripari fejlesztések végrehajtásakor.

Weisz Miklós, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) társelnöke arról beszélt, hogy a EU Közös Agrárpolitikájának (KAP) most zajló reformja során az unió új költségvetési időszakában, 2014-20 között várhatóan a prioritások közé kerül a generációváltás felgyorsítása, további ösztönzése mezőgazdasági tevékenységre. Így nemcsak a fiatal gazdák már működő induló támogatása és a gazdaság-átadási támogatás maradna meg, hanem új, úgynevezett prémium támogatásokat is bevezetnének.

 

40 milliárdos pályázat indul
40 milliárd forinttal újra pályázatot hirdet az állattartó telepek korszerűsítésére a Vidékfejlesztési Minisztérium – jelentette be Fazekas Sándor tárcavezető. A támogatási kérelmeket augusztus 1-31. között lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Azok a gazdák pályázhatnak, akik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásában szereplő állattartó telepet üzemeltetnek. Egy pályázó legfeljebb 870 millió forintot igényelhet, míg a kisértékű beruházásokra maximum 25 millió forintot kérhetnek a jelentkezők. A keretösszeg 10%-át a kisértékű (maximum 25 millió forintos támogatási igényű) beruházásokra különítette el a tárca. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 40-60%-a lehet.

Ilyen lenne a tervek szerint, hogy a fiatal gazdálkodók többlet támogatást – ez 25 százalék lenne az elképzelések szerint – kapnának a közvetlen kifizetést szolgáló forrásból időlegesen, és bizonyos életkor eléréséig. Ez az időtartam 5 év lenne, a birtok méret pedig 25 hektár a tervek szerint. Magyarország 100 hektáros nagyságot szeretne, az életkor pedig 35-40 év lenne, attól függően, hogy melyik országban kit tekintenek fiatal gazdálkodónak.

Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem (SZIE) mezőgazdaság és környezettudományi karának dékánja kifejtette, az agrár-felsőoktatást érzékenyen érinti a felsőoktatási intézményektől történő forrás elvonás, amely az idén 12 milliárd forint volt, jövőre pedig a tervek szerint 13 milliárd forint lesz. Példaként említette a gödöllői SZIE-t, amelytől az idén 1,9 milliárd forintot vontak el. Ez a finanszírozási forrásainak 21 százalékát teszi ki.

A háttérbeszélgetés előtt az Agrya és a SZIE együttműködési megállapodást kötött arról, hogy a Vidék Kaland program "hivatásos" részeként a fiatal gazdák pályázaton kiválasztott egyetemistákat is fogadnak gazdaságaikban, hogy segítsék őket a napi gyakorlat megszerzésében.

További támogatás fiatal gazdák termőföld-vásárlásához

Mint azt korábban a Piac & Profit megírta, a kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről, így a gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A hitelprogram alapján a termelők a szabad mezőgazdasági de minimis – azaz kis összegű – keretüknek, valamint a hitelbírálati szempontoknak megfelelően legfeljebb 25 millió forintot, a fiatal gazdálkodók pedig 1-50 millió forint közötti, kedvező kamatozású hitelt vehetnek igénybe. A tájékoztatás szerint 20-25 millió forintból, a földáraktól függően, 25-50 hektár termőföldet is lehet vásárolni.

Kedvező kamat

A kamat mértéke 8,5 százalék körüli, amely 1,5-2,5 százalékpont kamatelőnyt biztosít egyes piaci kamatozású forinthitelek 10-11 százalékos éves kamatlábával szemben. A futamidő legfeljebb 15 év. Az önerő nagysága pedig a vásárlás nettó költségének legalább a 15 százaléka. Az önerő saját forrásból és vissza nem térítendő állami támogatásból is állhat.