Ezért is megéri képben lenni az uniós pályázatokkal

2015. június 19. péntek - 17:10 / PP/MTI
  •    

A Miniszterelnökséghez érkezett jelzések szerint csalók próbálnak visszaélni a vállalkozók tájékozatlanságával az európai uniós pályázatok kapcsán.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI-nek elmondta: a csalók azzal próbálkoznak, hogy közvetítői díjat kérnek a cégektől, amennyiben pályázati pénz érkezik számlájukra.

Elmondása szerint a csalók olyan cégeket keresnek meg, amelyek árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot, és arról tájékoztatják a vállalkozásokat, hogy egy “rapid pályázat” keretében gyorsan vissza nem térítendő uniós támogatáshoz juthatnak. Ám ennek fejében 20 százalékos közvetítői díjat kell fizetniük.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: ilyen pályázat nincs és nem is lesz, a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszak maradvány forrásai és a mostani uniós költségvetési ciklus pénzei esetében sem. Kiemelte: közvetítői díjat a pályázati forrásokért egyik pályázatot kiíró szervezet, sőt senki sem szedhet. Ez bűncselekmény – szögezte le. Hasonlóképpen az is – tette hozzá -, ha valaki pályázati forrásért ilyet felkínál.

Csepreghy Nándor azt javasolja a cégeknek, ha valaki ilyen ügyben megkeresi őket, forduljanak a rendőrséghez.

Hogyan jut uniós pénzhez az én cégem?
Hosszú várakozás után megindulnak végre az új uniós pályázati ciklus nagyobb volumenű kiírásai. Igazi pályázati dömping kezdődik a nyáron.
Melyik régióban milyen pályázatok elérhetők? Pontosan mit tartalmaznak a kiírások, mik az elvárások és mi a teendő a pályázat beadásáig? Honnan teremthető elő a szükséges önerő?
Minderről szó lesz a Piac & Profit EU-pályázatok – 2015 fórumán 2015. június 23-án, ahol minden már tudható, publikus információt szakértők osztanak meg a jelenlévőkkel. A rendezvényen személyes, egyéni konzultációra is nyílik lehetőség!