Elindult a kifizetés a termelőknek

2014. szeptember 16. kedd - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Összesen 2,6 milliárd forint kifizetését indította el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a termelői csoportok létrehozásához és működéséhez nyújtandó támogatás keretében. A jogcímre 2014. június 1. és 30. között 167 kifizetési kérelem érkezett az MVH-hoz.

Kép: SXC

A zöldség-gyümölcs termelői csoportok megalakulásukkor legfeljebb öt évre kaphatnak támogatást, amelynek mértéke a TÉSZ éves nettó árbevételének arányában változik. Az első és a második évben a bevételük 10, a harmadikban 8, a negyedikben 6, az ötödikben 4 százalékának megfelelő összeghez juthatnak.

A támogatás célja, hogy elősegítse az elismert termelői csoportok tagjai termelésének és teljesítményének a piaci követelményekhez való igazítását, valamint az áruk közös forgalmazását.

Hazánkban 1999 óta működnek TÉSZ-ek, azóta kapnak nemzeti támogatást. Az EU-csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is. Az unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban. A termelői szervezetek hatékonyan tömöríthetik az őstermelőket, és megszervezhetik piacra jutásukat.

A támogatásra azon termelői csoportok jogosultak, amelyek a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiadott elismerési okirattal rendelkeznek, és a támogatási időszak alatt az elismerési okiratukat nem vonják vissza.

A jogcímre 2014. június 1. és 30. között 167 kifizetési kérelem érkezett az MVH-hoz.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek