Egyszerűbb lesz uniós pénzekre pályázni

2013. január 14. hétfő - 15:03 / piacesprofit.hu
  •    

Hivatalosan is elfogadta az Európai Bizottság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kérelmét, eszerint egyes pályázatok esetében a felmerülő közvetett költségeket a jövőben az elszámolás során nem kell külön-külön számlával igazolni. Ezzel jelentősen csökkennek a pályázók adminisztratív terhei és tovább gyorsul az uniós pénzek kifizetése - közölte az NFÜ hétfőn.

Csökkennek az adminisztrációs terhek – Kép: SXC

Az egyszerűsített elszámolás alkalmazását az Európai Bizottság az elsők között hagyta jóvá Magyarország számára. Az új módszer lényege, hogy a közvetett költségek a felmerülő közvetlen költségek meghatározott mértékéig átalányalapon számolhatók el. Az elszámolásra egyelőre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) projektjei esetén van lehetőség – tájékoztatott az NFÜ. A közlemény szerint a kérelem a korábbi programozási időszak projektadatainak elemzésén alapult. A módszert a pályázatos és könnyített elbírálású projektek esetében alkalmazzák.

A TÁMOP-kiírásokban használt részletes költségvetési tábla alapján valamennyi költséget besorolták a közvetett vagy közvetlen költségek valamelyikébe, kizárva ezzel a kettős finanszírozás lehetőségét. Az átalányköltség meghatározásának alapja a közvetlen költségek összege, ennek százalékos mértéke a projekt méretének függvényében 13-20 százalék között változhat.

A “Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével” elnevezésű kiírás az első, ahol az egyszerűsítés életbe lép. A kiírás december óta elérhető az NFÜ honlapján, a pályázatok benyújtására 2013. február elejétől lesz lehetőség. A pályázat keretében a létszámukat bővítő non-profit szervezetek új, fiatal, elsősorban pályakezdő munkanélküliek alkalmazásához kaphatnak bér- és képzési támogatást – közölte az NFÜ.

Előbb legyen pénz, aztán majd eldől ki osztja el
Az uniós források kiosztására a társadalmi és a gazdasági szektor számára a lehető legkedvezőbb, a leghatékonyabban reagáló intézményrendszert szeretne kialakítani a kormány 2014-2020-as uniós fejlesztési periódusban. Ennek konkrét keretei azonban egyelőre a harmadik prioritást jelentik a döntéshozók számára – jelezték a Nemzeti Fejlesztési minisztériumban. Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár azt követően nyilatkozott a témáról a Távirati Irodának, hogy az Index arról írt: a „kormány lenullázza a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget” (NFÜ). A portál információi szerint az uniós pénzek elosztásának és pályáztatásának új rendszerét alakítják majd ki. Az eddig főszerepet játszó NFÜ a jövőben háttérbe szorul, az irányítást decentralizálják, és az szaktárcákhoz helyezik. A koordinációt a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság végzi majd.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek