Egymilliárdot kapnak a borászok

2011. december 13. kedd - 13:56 / PP/MTI
  •    

A bortermelők december 16-ig nyújthatják be kérelmeiket a vissza nem térítendő, technológiai fejlesztést szolgáló egymilliárd forintos támogatási keretre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A tárca felhívta a figyelmet, hogy a tavalyihoz képest nagyobb mértékben támogatja a kis- és középvállalkozások borászati fejlesztéseit, így kiszélesül azok köre, akik borászati üzemüket modernizálhatják. (A nyilvánosság elé lép Tokaj-hegyalja egyik legeldugottabb települése, Erdőbénye, ahol immáron 12 helyi borászat fesztiválján mutatják be azt a minőséget, amit a térség garantálni igyekszik a hegy levének.)

A támogatás mértéke a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylőknél a vásárolt gépek nettó értékének az eddigi 30 helyett 40 százaléka, míg nagyvállalatoknál 20 százaléka. A vissza nem térítendő támogatással a VM a borászati vállalkozások teljesítményét kívánja javítani. Az igényelt összegnek meg kell haladnia az 1 millió forintot, de nem lehet több 100 millió forintnál. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2012. október 15.

Egy termelő egy borpiaci évben csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, ami azonban több eszközre is vonatkozhat. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a beérkezés sorrendjében, a helyszíni ellenőrzést követően bírálja el.

A VM közölte, hogy a borászati gépek beruházásait – tavalyhoz hasonlóan – továbbra is a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatási programból teremti elő. A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatása után az ágazat uniós nemzeti támogatási programjában ez az intézkedés a legnagyobb – húzta alá a szaktárca.