A pályázatokban nincs nyári szünet

2015. július 14. kedd - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Nem minden pályázat beadásával kell nagyon sietni az eddig megjelentek közül, van, ahol a szakértő szerint sokáig kitart majd a keret. Van viszont, ahol tényleg az idő dönt. A legnépszerűbb kiírásnál pedig már a keretet is emelték, akkora az érdeklődés. A Goodwill Consulting első tapasztalatai a megnyílt vállalkozásfejlesztési pályázatokról.

Kép:Pixabay

Az idén nyáron végre beindult a várt pályázati dömping, így sorra jelennek meg a vállalkozásfejlesztést célzó pályázatok. Első körben a gazdaságfejlesztési pályázatok jelentek meg, ebből is 3 darab.

A legelső kiírást június 22-től lehetett beadni, ebben a konvergencia régióban székhellyel, telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhattak arra, hogy a külföldi piacokon megjelenjenek. Ennek keretében külpiaci vásáron való megjelenés és/vagy árubemutató szervezése, ezekhez kapcsolódó tanácsadási tevékenység volt támogatható. A pályázat a GINOP-1.3.1 kódszám alatt került kiírásra.

A következő kiírást július 9-től lehetett beadni, ebben is szintén a konvergencia régióban székhellyel, telephellyel rendelkező kkv-k pályázhattak, itt viszont már kettéválasztották a fejlesztéseket. Egyrészt megjelent egy kisebb volumenű, 5-50 millió forint (GINOP-1.2.2) és egy nagyobb 50-500 millió forint (GINOP-1.2.1) támogatást biztosító kiírás is. Szabad vállalkozási zónában bármilyen tevékenységhez, nem szabad vállalkozási zónában csak gyártó, feldolgozóipari tevékenységhez kapcsolódóan eszközbeszerzésre, informatikai fejlesztésre és infrastrukturális fejlesztésre lehetett pályázni.

Az első tapasztalatok

A GINOP-1.3.1 kiírásra pár órával ezelőtt még a 150-es sorszám alatt regisztráltunk pályázatot, amely azt vetíti előre, hogy az 5 milliárdos keret még sokáig ki fog tartani. A pályázati felhívás szerint ez a keret nagyságrendileg 550-600 darab pályázatra lesz elegendő, így az első napos keretkimerülés veszélye itt nem fenyegetett, akár az is lehetséges, hogy még a jövő évet is megéli majd felhívás. A pályázatokat 2017. június 22-ig lehet beadni.

A kapacitásfejlesztő pályázatok esetében más a helyzet. A kisebb kiírás múlt hét csütörtökön, július 9-én korán reggel óta van nyitva és néhány nap alatt már 1000-es sorszám feletti pályázatot regisztráltunk. Itt 20 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amely a pályázati felhívás szerint 1000-2000 darab pályázat támogatására elegendő. Itt tehát a várakozásoknak megfelelően nagy volt az érdeklődés, így akár az is előfordulhatna, hogy napokon vagy heteken belül keretkimerülés miatt bezárják a pályázatot.

A kormány közlése szerint az előzetes információk szerint már több mint 10 milliárd forint értékű pályázati igény érkezett be a szabad vállalkozási zónákban megvalósítható beruházások pályázati kiírásaira. Érthető a nagy érdeklődés, hiszen a pályázati kiírás lehetővé teszi, hogy a szabad vállalkozási zónákban akár 70 %-os támogatási intenzitás is elérjünk. A kormány nem hagyja kimerülni a keretet – derült ki pár nappal ezelőtt. Ezt a keretösszeget a nagy igények miatt további 20 milliárd forinttal megemelik annak érdekében, hogy ezekben a szabad vállalkozási zónákban, ahol a kormány a legfontosabbnak tartja a gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést, ott az ipar fejlesztéséhez elegendő forrás álljon rendelkezésre – fogalmazott Glattfelder Béla.

Indulnak az uniós pályázatok! Mire figyeljünk?
A cégek tűkön ülve várták a pályázatok elindulását, mégis vannak olyan feltételek, amelyekkel a legtöbb cég nincs tisztában. Pedig érdemes tájékozódni és átgondolni, megfelelhetünk-e a kiírásnak, hiszen így időt, pénzt, bosszúságot spórolhatunk meg, ha átgondoltan állunk neki a dolognak.

Van, ahol a gyorsaság számít, van ahol nem

A GINOP-1.3.1 és a GINOP-1.2.2 pályázatok esetében a Felhívásra beérkező támogatási kérelmek a 272/2014. (IX.5.) Korm. rendelet alapján egyszerűsített kiválasztási eljárásrend alapján folyamatosan, a támogatási kérelmek beérkezésének sorrendjében kerülnek elbírálásra. Eszerint minél előbb kerül beadásra a projekt, annál nagyobb eséllyel fog pozitív elbírálásban részesülni.

A nagyobb, GINOP-1.2.1 kódszámú kiírás elbírálása más, itt a felhívásra beérkező támogatási kérelmek a 272/2014. (IX.5.) Korm. rendeletnek megfelelően standard kiválasztási eljárásrend alapján, szakaszosan kerülnek elbírálásra, a megadott tartalmi értékelési szempontoknak való megfelelés szerinti sorrendiség alapján. Eszerint tehát a megadott első határnapig beérkező pályázatokat egyszerre bírálják el, a pontozási rendszer szerint lepontozzák, sorba rendezik és a keret erejéig a legnagyobb pontszámúakat támogatásban részesítik. Az első határnap 2015. augusztus 15., ezt követően minden hónap 15. napja a következő értékelési időpont. A kiírásra a keret 65 milliárd forint, amely a tervek szerint 250-500 darab projekt támogatására lesz elegendő. Itt tehát nem lényeges a beadás napja, ha az augusztus 15-ig megtörténik, itt a pontszámoknál kell minél magasabbra törekedni. Mindkét kapacitásfejlesztés kiírás esetén, ha a keret ki nem merül, a pályázatokat 2017. július 10-ig lehet beadni.

A következő hetekben-hónapokban további energetikai és kutatásfejlesztési célú pályázati kiírások megjelenésére lehet számítani, így tehát a projekteket el lehet jól készíteni, hogy minél előbb beadásra kerüljenek.

Lehoczky Tibor
Vezető pályázati tanácsadó, pályázatíró,
pályázati csoportvezető

Goodwill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek