Most ad utoljára ennyi pénzt az EU, jól kell kihasználni

2015. június 18. csütörtök - 08:10 / PP/MTI
  •    

Az utolsó lehetőség kezdődik most, amikor jelentős uniós támogatásokkal fejlődhet a magyar gazdaság, ezért most a további növekedés alapjait kell megteremteni - mondta Csepreghy Nándor. K+F-re, iparjogra, épületenergetikára jöhetnek a következő kiírások.

Az uniós források felhasználásával a 2020 utáni fejlesztési időszak növekedési alapjait kell megteremteni – hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Napi Gazdaság konferenciáján. Hozzátette: 2020 után várhatóan csökken az uniós fejlesztési forrás, ezért a jelenlegi lehetőségekkel úgy kell élni, hogy az Európai Unió felzárkóztatási támogatása nélkül is legyen gazdasági növekedési potenciál Magyarországon.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) a tervek szerint az idén júliusban újabb jelentős pályázati kiírások jelennek meg – mondta Karsai Tamás, Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára. Felidézte, hogy a GINOP-ban meghaladja a 2 ezermilliárd forintot a vissza nem térítendő támogatások kerete, és további 729 milliárd forint visszatérítendő támogatást nyújtó pénzügyi eszközök állnak rendelkezésre 2014–2020 között.

Tájékoztatása szerint 2015-ben a vissza nem térítendő gazdaságfejlesztési uniós forrásokból a tervezetthez képest előbbre hozzák a vállalati kutatás-fejlesztésre vonatkozó kiírást, és júliusban megjelennek majd újabb területekre is, köztük az iparjogra, épületenergetikára vonatkozó felhívások is. Ugyanakkor szerinte a visszatérítendő támogatást tartalmazó pénzügyi eszközöknél idén a közvetítő cégek kiválasztása zárulhat le, és jövő évtől indulhat meg ezen támogatások kihelyezése.

Karsai Tamás arról is beszélt, hogy az idén a GINOP-ban a kkv-k számára kapacitás bővítésére 65 milliárd forint, illetve 10 milliárd keretre írtak ki pályázatot, korábban már megjelent a felhívás a kkv-k külpiacra jutását segítő 150 millió forint keretre. (A helyettes államtitkár korábban az M1-en azt nyilatkozta, összesen mintegy 900 milliárd forint értékű uniós pályázat jelenik meg idén kapacitásbővítésre és tematikus célokra a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak.)

Munkahelyteremtés VAGY gazdaságfejlesztés

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára kiemelte, hogy a 2014-2020-as időszak fejlesztési forrásainak felhasználásakor fontos szempont a munkahelyteremtés, illetve a gazdaságfejlesztés, ugyanakkor a két tényezőt  a korábbi pályázati rendszerekkel ellentétben most külön célszerű kezelni. Ennek alátámasztására példaként említette a helyettes államtitkár, hogy a munkahely-teremtési szempontot a mezőgazdaságban, illetve a turizmusban célszerű szem előtt tartani a kkv-k támogatásakor, mert itt rendelkezésre áll a szabad munkaerő-kapacitás, ugyanakkor vannak olyan területek – ilyen a gépipar egy része, az informatika, a gyógyszergyártás és az innovációs rendszer –, ahol inkább a gazdasági növekedésben betöltött  szerep a szempont.

Csepreghy Nándor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fejlesztési időszakban az innovációra 750 milliárd forint, háromszor annyi forrás áll rendelkezésre, mint 2007 és 2013 között. A megnövekedett innovációs források felhasználásával a magyar gazdaság modernebb, versenyképesebb lehet versenytársainál – jelentette ki. Kitért arra is, hogy az államot is versenyképessé kell tenni a jogszabályi környezet alakításával, például az e-ügyintézés bevezetésében a fejlesztéspolitikai intézményrendszer élen jár, illetve az idén az őszi-téli időszakban életbe lépő új közbeszerzési törvény az uniós versenyjogi szabályokat is betartva – más uniós tagállamokban hasonlóan – segíti a hazai vállalkozásokat az uniós források felhasználásában.

Amit már kiírtak

Június 22-től nyújthatják be pályázataikat azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek piaci megjelenésük segítésére – külföldi kiállításokon, vásáron való részvételre, saját árubemutatóra, többször használatos marketingeszközökre, reklámköltségekre kívánnak európai uniós forrásokat igénybe venni.

Július 8-ától a termelési kapacitásaik bővítésére 65 milliárd forintos keretösszeggel írt ki pályázatot a kormányzat, amelyből a cégek modern eszköz- és gépparkot vásárolhatnak, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyeket alakíthatnak ki a versenyképesség feltételeinek megteremtése és fenntartása érdekében. Ekkortól elérhető a „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című pályázat is, melynek célja a vállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatása és a helyi gazdaság megerősítése.

Az eddig megjelent pályázatokról itt olvashat bővebben.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek