90 milliárdnyi pályázati pénz lesz elérhető

2015. március 31. kedd - 09:30 / piacesprofit.hu
  •    

Már áprilisban 90 milliárd forint értékben nyílhatnak meg pályázatok a kis- és középvállalkozások számára, a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra rendelkezésre álló keretből, írja a Világgazdaság.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a lapnak azt nyilatkozta, hogy a vállalkozások számára szóló pályázatok kiírása prioritás.

 

Kép: Pixabay

Az NGM idén csaknem 70 pályázati felhívást tesz közzé mintegy 830 milliárd forint értékben. Az áprilisban megnyíló 90 milliárdos keretből 80 milliárd a termelési kapacitás bővítését szolgálja, 5-5 milliárd pedig a kkv-k munkahelyteremtő beruházásait (a szabad vállalkozási zónákban), illetve a piaci megjelenést támogatja – írja a Világgazdaság.

A GINOP idei felhívásai közül számos kiírás kifejezetten a kkv-k támogatását szolgálja majd, így például csaknem 145 milliárd forint keretösszegben mintegy 12 pályázati felhívást hirdet meg az NGM a kkv-k versenyképességének javítására, kapacitásbővítésük megteremtésére.

Mint azt korábban megírtuk, nemrégiben jelent meg a GINOP fejlesztési kerete. A kis- és középvállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás keretébe tartozik egyebek mellett a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítésére szánt 80 milliárd forint. Ugyanez a cégkör termelési kapacitásainak bővítésére kombinált hiteltermék keretében juthat forráshoz, 20 milliárd forint összegben.

Hatékonynak minősítette korábbi nyilatkozatában a kombinált megoldásokat Krisán László a a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, aki hangsúlyozta, a kkv-k fejlesztése a legnagyobb multiplikációs hatással bírhat a teljes gazdaság teljesítménye szempontjából. Ezért a támogatásuk kötelezően meglépendő tett – mondta Krisán. A Kavosz kutatásai szerint a vállalkozások 80%-a tervez fejlesztést. A válságban a vállalkozások nagy része kivérzett, mostanra lehet már szó arról, hogy esetleg fejlesztést, megújulást terveznek. 2013 elejére megálltak a GOP és ROP pénzek és azóta se indultak újra, ezért a cégek úgy várják az uniós pénzt, mint a mannát.

 

Uniós pénzek: van még ott, ahonnan eddig jött
Már év elején lezárult az előző uniós pályázati ciklus kiírási szakasza, miután a kormány határozata szerint a 2007-2013 közötti programozási időszak operatív programjai keretében pályázati kiírás 2015. február 15. után nem hirdethető meg. A határidőn túl a kormány vagy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság előzetes hozzájárulásával lehet pályázatot kiírni.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek