85 milliárd a tét: mikortól mire pályázhatunk?

2015. június 11. csütörtök - 07:30 / Sebők Orsolya
  •    

Hosszú várakozás után megindulnak végre az új uniós pályázati ciklus nagyobb volumenű kiírásai. Igazi pályázati dömping kezdődik a nyáron. Összeszedtük, hogy pontosan mikortól, milyen pályázatok indulnak.

Kép:Pixabay

Június 22-től nyújthatják be pályázataikat azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek piaci megjelenésük segítésére – külföldi kiállításokon, vásáron való részvételre, saját árubemutatóra, többször használatos marketingeszközökre, reklámköltségekre – kívánnak európai uniós forrásokat igénybe venni. A textilipartól a járműiparig a feldolgozóipari vállalkozásokat megcélzó 1.3.1-15 kódszámú GINOP pályázat keretösszege 5 milliárd forint. Azok a kkv-k pályázhatnak az egyenként 1,5–20 millió forintos támogatásra, amelyek legalább 2 főt foglalkoztatnak, székhelyük Budapesten, illetve Pest megyén kívül található, az előző két üzleti évből már rendelkeznek legalább 25 százalékos exportbevétellel, a magas szinten feldolgozott termékeik exportját szeretnék bővíteni, és legalább 50 százalék önerőt fel tudnak mutatni. A kedvezményezett vállalkozásoknak legalább két évig fenn kell tartaniuk a bázislétszámukat, állandó külkereskedelmi felelőst kell foglalkoztatniuk, piackutatást végezniük a célországokra vonatkozóan, és idegen nyelvű honlapot készíteniük.

Július 8-ától további 85 milliárd forintra is pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások két kiírás keretében. A termelési kapacitásaik bővítésére 65 milliárd forintos keretösszeggel írt ki pályázatot a kormányzat, amelyből a cégek modern eszköz- és gépparkot vásárolhatnak, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyeket alakíthatnak ki a versenyképesség feltételeinek megteremtése és fenntartása érdekében. A felhívás feltételeinek megfelelő projektek 50 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Pályázni – de hogyan, kinek, mire?
A cégek már tűkön ülve várják, hogy végre induljanak az új uniós ciklus pályázatai, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan érdemes felkészülni, és min bukhat el egy jónak tűnő pályázati lehetőség. Azt sem tudják sokan, melyek azok a legfontosabb dokumentumok, amelyekre a legtöbb pályázat esetében szükség van. Összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat.

A másik most megnyíló pályázat a „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása”. Ennek célja a vállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatása és a helyi gazdaság megerősítése. A pályázók 5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. A felhívás meghirdetésekor a rendelkezésre álló keretösszeg szabad vállalkozási zónának minősülő településen megvalósuló fejlesztések esetén 10 milliárd forint, a szabad vállalkozási zónán, valamint Közép-Magyarország régión kívül megvalósuló fejlesztések esetén szintén 10 milliárd forint.

A kötelező vállalásokra is érdemes figyelniük a pályázóknak, különösen a kapacitásbővítésre irányuló kiírásnál. „A projekt fizikai befejezését követő két évben minimum öt százalékkal vagy a támogatás összegével megegyező mértékben növelniük kell nettó árbevételüket, a korábbi tervek szerint foglalkoztatotti létszámukat minimum négy, 15 millió forintos támogatásonként egy fővel emelniük kellett volna, de ez szerencsére végül nem szerepel a követelmények között.” – tette hozzá Boros Áron, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője.

Honnan teremtsük elő az önerőt?
A legtöbb uniós pályázathoz rendelkezni kell a projekt teljes összegének felével, az önerővel. Csakhogy a legtöbb vállalkozásnak nincs annyi tartaléka, hogy zsebből finanszírozhasson egy akár százmilliós projektet, ilyenkor lépnek be a képbe a banki források.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek