1300 milliárdot már kifizettek

2010. május 16. vasárnap - 11:57 / MTI
  •    

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) kifizetései 2010 végére elérik a teljes 7 éves keret legalább 18 százalékát, azaz 1.300 milliárd forintot - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján közzétett átadás-átvételi dokumentumban.

A NFÜ számítása szerint az európai uniós fejlesztési források felhasználásához nemzeti forrásból a 2010. évi társfinanszírozásához 78 milliárd forint szükséges, és további jelentős tételt képvisel az idén  a közlekedési projekteknél el nem számolható kiadások – például az áfa -, amelynek becsült összege 17 milliárd forint. Az egyéb nemzetközi programok – például a Norvég Alap, Svájci Alap, a Európai Területi Együttműködés (ETE) – társfinanszírozásához,  végrehajtásához kapcsolódó egyéb nemzeti kiadáshoz 14 milliárd forint szükséges az idén.

A közzétett átadás-átvételi dokumentumban szerepel, hogy 2010-ben zárni kell a kohéziós (volt ISPA) projekteket. A kifizetések európai uniós visszatérítésének utolsó 20 százalékát az Európai Bizottság visszatartja a végleges lezárásig. Az idén a kohéziós projektekre 65 milliárd forint nemzeti forrás szükséges önerőként. Ezen kívül a projektek költségtúllépéseit a magyar költségvetésnek kell állnia, amely további 18 milliárd forint – olvasható a dokumentumban.

Az idei évről

Az NFÜ átadás-átvételi dokumentuma szerint 2010. első négy hónapjában az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 75 pályázati konstrukciót hirdettek meg 197 milliárd forint keretre, ezen kívül 28 kiemelt projektre kötöttek szerződést, a támogatások összege meghaladja a 216 milliárd forintot.

Az idén április végéig az ÚMFT keretében 4.317 projektet támogatott az intézményrendszer, a megítélt támogatások összege eléri az 535,9 milliárd forintot. Ez idő alatt 22.864 számlát és előleget fizettek ki, ezek összege eléri a 187 milliárd forintot. A Kohéziós Alapból az első négy hónapban 20,5 milliárd forint támogatást fizetett ki az intézményrendszer.

Az év első négy hónapjában a kormány három nagyprojekt benyújtását támogatta az Európai Bizottsághoz, ezek támogatási összege megközelíti a 80 milliárd forintot.