1000 milliárd energiahatékonyságra

2014. június 30. hétfő - 08:13 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint 1100 milliárd forintos uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) meghatározott öt nemzeti fejlesztési prioritásra - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára.

Kép:EU

Nemcsok Dénes elmondta, a 2014 és 2020 közötti program öt fő területe az alkalmazkodás a klímaváltozás hatásaihoz, a települési vízellátás, szennyvízelvezetés- és tisztítás, a hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos fejlesztések, a természetvédelmi és élővilági fejlesztések, valamint az energiahatékonyság fejlesztése és megújuló energiaforrások alkalmazása lesz. (2030-ra lehet, hogy az Unió ír majd elő kötelező energiahatékonysági célokat.)

A tárca arra törekszik, hogy minél magasabb támogatási aránnyal tudja adni ezeket a fejlesztési pénzeket – ismertette Nemcsok Dénes. A helyettes államtitkár elmondta, a struktúra nagyban hasonlít a régi pályázati rendszerre, a környezet és energiahatékonyságra szánt pénzek felosztása viszont azt eredményezi, hogy jóval komplexebb szemléletben és fejlesztésekben lehet gondolkodniuk majd a pályázóknak.

Erre szán pénzt a kormány
Véglegesítette a kormány szerdán a 2014–2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjait. A korábban bejelentettel összhangban, kevesebb, összesen nyolc operatív program lesz, több pénz jut a kkv-szektornak.

Lehet például olyan projekteket indítani, ahol egy adott épület energetikai felújítása mellett a megújuló energiaforrások beépítésére és használatára is lehetőség nyílik ugyanabban a beruházásban – jelezte Nemcsok Dénes. Közlése szerint ebből a programból az önkormányzatok a korábbi kiíráshoz képest kissé kiszorultak, a helyhatóságok cégei a 2014-2020 közötti időszakban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretin belül nyújthatják be pályázataikat.

Az NFM korábban közölte, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban Magyarország a strukturális alapokból és a kohéziós alapból a hazai társfinanszírozással együtt 7480 milliárd forintot használhat majd fel. A hét program közül a GINOP mintegy 2720 milliárd, a Terület- és Településfejlesztési Operatív program (TOP) mintegy 1160 milliárd, az Integrált Közlekedésfejlesztés Operatív Program (KOP) kerete 1034 milliárd, a KEHOP mintegy 1120 milliárd, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 885 milliárd, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) csaknem 300 milliárd, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pedig mintegy 270 milliárd forint fejlesztési forrást tartalmaz.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek