Kkv követek segítik az exportot

2013. december 10. kedd - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az Enterprise Europe Network (EEN), a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózata a jövőben nagykövetek segítségével teszi láthatóbbá tevékenységét. Az EEN követek (brand ambassadorok) sikeres, példamutató kkv-k képviselői, akiknek az EEN segített abban, hogy új üzleti partnereket találjanak, vagy bővítsék megrendelői körüket.

A világ átalakulása, a korábban nem vár új erőközpontok létrejötte szükségessé teszi új stratégiák kialakítását minden szinten. Éppúgy a kormányzat, mint a legkisebb vállalkozás esetében – mondta Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az új program bemutatásakor.

Hét sikeres cég lesz a hálózat kkv követe Kép:HITA

Az államtitkár szerint óriási növekedési tartalék rejlik a kis-és közepes vállalkozások export tevékenységének erősítésében, ezért is épül a stratégia arra, hogy a magyar export 33 százalékának ( a mostani 12% helyett) 2028-ra Európán kívülre kell irányulnia, illetve ezen belül az exportáló magyar kkv-k aránya is folyamatosan növekedjen a mostani a 2012-es 8 százalékhoz képest. Mint mondta, ma csupán minden negyedik exportáló vállalatnál van dedikált ember, aki ezzel a területtel foglalkozik, ezért az információ átadás és támogatás nagyon fontos a lehetőségek kiaknázása érdekében.

„A kormány a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózatának eszközrendszerét is beveti a magyar kis- és közepes vállalkozások exportsikereinek támogatása érdekében – mondta az államtitkár. Az Enterprise Europe Network az Európai Bizottság egyetlen vállalkozásfejlesztési hálózata, amely az európai uniós tagállamokon kívül 25 további országban (összesen több mint 50 ország) van jelen. A HITA EEN hálózat konzorciális keretek között működik a Nemzeti Külgazdasági Hivatal szakmai irányítása alatt. A magyar hálózat sikerességét mutatja, hogy a 2011-12-es időszakban nemzetközi összehasonlításban a több mint 50 hálózati tagország közül Magyarország a 10. helyen áll a nemzetközi együttműködések (üzleti, technológia transzfer és K+F) számát tekintve. A rangsorbeli 10. helyezés az ország méretéhez képest kiemelkedő teljesítmény. Az Enterprise Europe Network hálózatán keresztül 174 nemzetközi megállapodást kötöttek a magyar kkv vállalkozások 2011-től a mai napig. (Az EEN a nemzetközi partnerkeresésben is segít a kisvállalkozásoknak.)

Az export lehet a kkv-k kitörési pontja
Nemcsak a hazai állóvízben tocsogó cégek vágyálma, de a kormány kifejezett szándéka is, hogy minél több hazai kis- és középvállalkozás jelenjen meg a nemzetközi piacokon. A tapasztalatok szerint a hazai piacon sikeres, stabilan működő kkv-k többnyire a szomszédos országokban jelennek meg először. Ezt felismerve hozta létre a kormányzat a jelenleg 12 irodából álló Kárpát Régió Üzleti Hálózatot, amely egyebek mellett üzleti partnerek keresésével, jogi tanácsadással már több ezer hazai vállalkozás első lépését segítette a külpiacra jutásban. Összességében növekszik a magyar kivitel az új uniós tagállamokba, illetve a keleti nyitás politikájának köszönhetően az Európán kívüli országokba, ami a kkv-k esetében is újabb kitörési lehetőséget jelenthet.

Mivel a egyik cég a másik példája alapján tanulhat a leghatékonyabban, egy követi rendszer kialakítása mellett döntöttek – számolt be Bődöcs Róbert, az EEN konzorcium hazai vezetője. A mai eseményen azok az EEN követek mutatkoztak be, akik egy éven keresztül Magyarország hét uniós régiójában képviselik az EEN hálózat magyarországi sikereit, mint elismert, példamutató vállalkozások. Az idén első alkalommal kiosztott címet olyan hazai kkv-k nyerhették el, amelyek termékeik vagy szolgáltatásaik fejlesztéséhez, valamint üzleti partnereik felkutatásához a magyar EEN hálózat támogatását vagy szakmai segítségét vették igénybe.

Az idén az EEN konzorcium követévé választották az ATEKNEA Solutions Hungary Kft-t, a Pharmacoidea Kft-t, a MOTE Kft-t, az Attrecto Zrt-t, a KERKO MÉDIA Kft-t és a Kreatív Ipari Klasztert, a Pannon Guard Biztonsági Szolgáltató Zrt-t, valamint a Karlwood Kft.-t.

A HITA és az EEN konzorciumi partnerek (5 regionális kereskedelmi és iparkamara és 2 vállalkozásfejlesztési alapítvány) a követi programtól azt remélik, hogy általa növelhető a hálózat láthatósága, valamint több hazai kkv köthet nemzetközi együttműködési megállapodást a jövőben segítségükkel. A követek rendszeresen részt vesznek rendezvényeken, ahol az Enterprise Europe Network szolgáltatásainak sikerességéről tartanak előadást, valamint médiaszerepléseket vállalnak, ahol a Hálózat tevékenységét népszerűsítik. Az Enterprise Europe Network magyar hálózata bízik benne, hogy sikerül még több vállalkozót megszólítani és a jövőben még több kkv veszi igénybe az alapvetően ingyenes EEN szolgáltatásokat (pl. üzletfejlesztési és innovációs tanácsadás, üzleti és innovációs partnerkeresés adatbázis támogatással). A tagság lehetőséget ad a szoros nemzetközi üzleti együttműködések kialakításához, technológia transzfer keretében tudás- és technológia megosztáshoz, valamint külföldi partnerekkel közös K+F projektek megvalósításához, amellyel növelhető a magyar vállalkozások versenyképessége.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek