Kiütötte a különadó az önkéntes kasszákat

2013. december 09. hétfő - 20:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az idén decemberben két évtizede fennálló önkéntes pénztári szektornak nem sok oka van az ünneplésre. Idén több tízezer pénztártag szüntette meg tagságát, de az évek óta stagnáló befizetések is csökkenő pályára kerültek. Közben a kasszák az elmúlt négy évben 84 milliárd forint nagyságú különadót fizettek, és a banki tranzakciós illeték is egyre nagyobb teherrel sújtja a szektort - írja a Független Pénztárszövetség közleménye.

A probléma az, hogy a kasszák legfontosabb mutatóiban való csökkenés megelőzte a piac telítettségét, ami okozhatja azt, hogy a jövőben az önkéntes pénztárak egyre kisebb mértékben lesznek képesek a törvényben meghatározott TB-kiegészítő feladatok ellátására. A különadókkal terhelt önkéntes pénztári rendszer zsugorodása tovább gyengítheti a magyar állami nyugdíj- és egészségügyi rendszer fenntarthatóságát.

Röviddel a rendszerváltás után, pontosan húsz évvel ezelőtt, 1993. decemberében a Parlamentben egyhangúlag, vagyis az összes parlamenti párt támogatása mellett fogadták el az önkéntes nyugdíj-, egészség- és önsegélyező kasszák működését szabályozó Pénztártörvényt. Az önkéntes kasszák jelenleg 2,3 millió tagot számlálnak, közel 1 000 milliárd tagi vagyont kezelnek, éves szinten 130 milliárd forint bevételt realizálnak. A szektor adatai bizonyítják, hogy a húsz évvel ezelőtt útjára bocsájtott törvény elérte a célját, mely szerint ma az önkéntes pénztárak a társadalombiztosítás után a második legnagyobb olyan biztosító intézmény, ami tagjai részére nyugdíj-, egészség vagy segélyező szolgáltatást nyújt.

Az önsegélyező-, és egészségkasszák első megtorpanását a tagok által igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások 2006. évi törvényi korlátozása, a nyugdíjkasszákét pedig 2008. évi pénzügyi válság, okozta. A 2010. évi szigorításra pedig, amely kivetette az önkéntes pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás utáni 25%-os különadót, mindhárom pénztártípus azonnali bevétel-csökkenéssel reagált. Az elmúlt ciklusban a munkáltatói befizetéseket folyamatosan terhelte cafeteria-adó, melynek következtében az önkéntes pénztári szektor addig dinamikus, nem ritkán évi 50%-os növekedést felmutató fejlődése helyett a stagnálás és a csökkenés lett a jellemző. A Független Pénztárszövetség várakozásai szerint a kasszák bevétele idén alig éri el a 120 milliárd forintot, ami a tavalyi adóteher növeléssel áll összefüggésben. A munkáltatók nem tudták növelni a kifizethető keretet, így ebből fizették ki az adót és rövidítették meg egyúttal a munkavállalók juttatásait.

Ugrásszerű növekedés az önkéntes kasszáknál
A harmadik negyedévben is kitettek magukért a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak: az összvagyon 8 százalékkal nőtt éves szinten, az egy főre jutó vagyon pedig az inflációt bőven felülmúlva több mint 10 százalékkal gyarapodott.

Az amúgy a dolgozónként jellemzően 3-4 ezer forintos munkáltatói tagdíjak után a kormány az elmúlt négy évben jelentős, 84 milliárd forintos adóbevételt realizált. Másik oldalról ez a 84 milliárd forint az a forráskivonás, ami már most hiányzik az egészségügyből, és majd hiányozni fog a nyugdíjrendszer finanszírozásából, arról nem is beszélve, hogy a széles nyilvánosság számára nem ismert, a költségvetés milyen célra és hogyan használta fel ezeket az adóforintokat.

Dr. Lukács Marianna, a Független Pénztárszövetség elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem c. egyetemi docense figyelmeztet arra, hogy amennyiben a pénztárakra vonatkozó adószabályokban nem történik érdemi enyhítés, az idei mutatók akár negatív trendfordulót is jelezhetnek. Nem csak arról van szó, hogy a húsz év alatt a semmiből megteremtett, az öngondoskodás jelképévé vált pénztári szektor idővel nem tudja majd a magyar társadalombiztosítás egyenetlenségeit kisimítani, hanem sokkal inkább arról, hogy az önkéntes kasszák megnyirbált bevételei és szolgáltatásai már most 2,3 millió elégedetlen pénztártagot eredményeztek.

Forrás: Független Pénztárszövetség

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor