Kitiltotta az EU a mérgező szert gyártó céget

2017. október 16. hétfő - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió kitiltotta az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalat megbízottait, miután a vitatott glifoszátot gyártó óriáscég nem volt hajlandó együttműködni a szer vizsgálatában és képviseltetni magát az Európai Parlament bizottságai előtt.

A rendhagyó intézkedés azt jelenti, hogy a konszern embereivel többé nem állnak szóba  az EP képviselői, azok nem vehetnek részt a testület bizottságainak ülésein és nem használhatják tájékozódásra a parlament digitális eszközeit sem.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A rendszabályt azt követően hozták, hogy a Monsanto nem küldte el megbízottait a környezetvédelmi és a mezőgazdaság bizottság ülésére. A tanácskozáson arról tárgyaltak, hogy az óriáscég megengedhetetlen módon beavatkozott egyik terméke, a glifoszát biztonságáról folytatott vizsgálatokba.

A glifoszát az Egyesült Államok mellett világszerte alkalmazott gyomirtó, amelyről vizsgálatok kiderítették, hogy a mezőgazdasági termékek révén a szervezetbe bejutva rákkeltő hatású, fejlődési rendellenességeket is okozhat.

A termék 15 éves, az EU-belüli forgalmazására szóló engedély tavaly júniusban járt volna le.Több, mint 2 millió európai írt alá kérelmet, hogy tiltsák be a környezetet súlyosan veszélyeztető szert, de az Európai Bizottság 2016 júniusában úgy döntött:18 hónappal meghosszabbítják az engedélyt, miközben folytatódik a szerrel kapcsolatos vizsgálat.

Napfény és táptalaj nélkül nőnek a városi növények
A növekvő globális népesség élelemigényének ellátására minden négyzetméternyi hasznos területet igénybe kell venni. Az aeropónikus termesztéshez napfény és táptalaj sem kell.

Philippe Lamberts, az Európai Zöld Párt elnöke kijelentette: “Akik figyelmen kívül hagyják a demokrácia törvényeit, azok elvesztik a jogot arra, hogy lobbizzanak az Európai Parlamentben. Amerikai nagyvállalatoknak is el kell fogadniuk a parlament demokratikus ellenőrzését – ezt a Monsanto sem úszhatja meg…” (Guardian)