Kiszervezéssel spórol a posta a kézbesítőkön

2018. március 20. kedd - 14:08 / piacesprofit.hu
  •    

A német posta összevonja a levél- és a csomagkézbesítést, az érintettek attól félnek, hogy nő a munkaidejük és csökken a bérük, ezért a szakszervezetek tiltakoznak. Ugyanakkor a kiszervezett csomagszolgálat munkájára sok a panasz.

 

A német posta két éve Delivery elnevezésű leányvállalatába szervezte ki a csomagkézbesítést. Az ott dolgozók bérezése alacsonyabb, mint a hagyományos postásoké, hosszabb a munkaidejük, kevesebb a szünet és a túlórák díjazása.

Kép: Deutsche Post

Kép: Deutsche Post

Míg a postásokat ugyanis a kollektív szerződésben rögzítettek illetik meg, a 46 regionális csomagszállító központnál a szolgáltatás helyi tarifája a mérvadó. Bár a két szolgáltatás végzői továbbra is egy épületben dolgoznak, munkahelyeiket szigorúan elválasztották egymástól.

A Deutsche Post most azt tervezi, hogy májustól összevonja és közös igazgatás alá helyezi a levél- és a csomagkézbesítést. Az előbbi csoportba tartozó mintegy 130.000 dolgozó tiltakozik a lépés ellen.

Nincs munkaerő? A kiszervezés lehet megoldás
Minden szektort súlyosan érint a munkaerőhiány Magyarországon, maga után vonva a bérköltségek meredek emelkedését. Szakértők szerint azonban nem csak a fizetések emelésével reagálhatnak a cégek a fennálló helyzetre. Az egyik megoldás a különböző folyamatok kiszervezése lehet.

Attól tartanak, hogy az összevonás csökkenti jövedelmüket és növeli munkaidejüket, a törvények ugyanis nem engedik meg, hogy egy vállalatnál, hasonló munkakörben dolgozókat ne egyformán fizessenek – és a vállalat nyilván nem a csomagkézbesítők jövedelmét akarja növelni.

Ugyanakkor a kiszervezett csomagszolgálat munkájára sok a panasz, az ügyfelek azt tapasztalják, hogy annak munkatársai sokkal kevésbé lelkiismeretesen dolgoznak, mint a hagyományos postások.

A ver.di szakszervezeti szövetség 2015-ben két hónapos postás-sztrájkkal próbálta megakadályozni a csomagkézbesítés kiszervezését, de nem járt sikerrel.

(Forrás: Die Welt)