Kisvállalkozások támogatására vett fel hitelt az Eximbank

2017. július 11. kedd - 15:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Beruházási Bank a (EIB) magyar versenyképesség és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében 400 milló euró hitelt nyújt a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére. Az Eximbank és partner kereskedelmi bankjai kedvező feltételekkel folyósítják az EIB hitelkeretéből származó pénzeszközöket a magyar kis- és középvállalkozások, valamint közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára.

„Nagy örömmel folytatjuk az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kialakított együttműködésünket, mivel az EIB-vel jelentős mértékben átfedő gazdaságpolitikai célokat követünk, különösen a magyar KKV szektor foglalkoztatottságának bővítését kívánja mindkét intézmény elősegíteni. Az elmúlt évek együttműködésének köszönhetően 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62,000 főt. A 2017-2021 időszak stratégiai terveivel összhangban várakozásaim szerint az Eximbank KKV finanszírozási tevékenysége tovább fog erősödni, melyhez kiváló forrásbevonási alapot teremt a mai aláírt 400 millió eurós hitelkeret szerződés” – mondta a szerződés megkötése után Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója.

eurot számol

Kép:Fotolia

A foglalkoztatás és gazdasági növekedés tekintetében a kkv-k (a kevesebb, mint 250 munkavállalót foglalkoztató vállalatok) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok (a 250 és 3000 munkavállalóval rendelkező vállalatok) kulcsfontosságú szereplői a magyar gazdaságnak. Az EIB-hitel közép- és hosszútávú finanszírozást biztosít. Továbbá, az EIB által nyújtott pénzügyi előnyök lehetővé teszik, hogy a magyarországi kisvállalkozások kedvező feltételek mellett jussanak befektetési hitelekhez.

A bankok is a kkv-kat akarják
Erőteljes változás van a hazai hitelezési piacon, minden bank a kkv-kra koncentrál a közeljövőben – hangzott el a Portfolió Hitelezés konferenciájának kerekasztal beszélgetésén. Lesz piaci termék az nhp helyett, de kissé racionálisabban.

„A kkv-k és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok az európai növekedés, foglalkoztatás és innováció jelentős hajtóerejét képezik. Az EU-ban található vállalkozások 90 százlékát teszik ki és az aktív munkaerő kétharmadát foglalkoztatják. A kkv-knak és közepes piaci tőkeértékű vállalatok finanszírozásának támogatása az EIB-csoport kiemelt prioritása. Ezért örömünkre szolgál, hogy ismét együttműködhetünk az Eximbankkal, mivel együtt hozzá tudunk járulni a regionális fejlődéshez, továbbá a magyar kisvállalkozások versenyképességének és termelékenységének növeléséhez” – mondta Vazil Hudák, a Bank magyarországi tevékenységeiért felelős EIB alelnöke.

Az EIB 1990-ben nyújtott először támogatást a magyar gazdaság részére és azóta közel 20 milliárd euro hitelt nyújtott. Az EIB magyarországi beruházásai tavaly közel 700 millió eurót tettek ki és hitelnyújtásának több mint 40 százaléka pontosan a kisvállalkozásokat érte el (míg 30%-a környezetvédelmi projekteket, 14%-a az infrastruktúrát és 12%-a az innovációt támogatta).

Ömlik a pénz a kicsikhez
Kitörési pont lehet a hazai kisvállalkozások számára a Junkcer-terv részeként meghirdetett COSME, illetve InnovFin program, amelyek kedvezményes feltételekkel juttatják hitelhez a cégeket. Eddig több mint 1700 vállalkozás kapott ily módon összesen 17,5 milliárd forintot. A program népszerű, így valószínű, hogy kiterjesztik a jövőben, és bővülnek a rendelkezésre álló források is.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek