Kisebb árbevételű üzletekre is kiterjesztenék az értékesítési tilalmat

2014. december 23. kedd - 13:22 / piacesprofit.hu
  •    

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága keddi ülésén több módosítást javasolt az Áder János köztársasági elnök által visszaküldött törvényekhez. Ezek alapján a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma a kisebb árbevételű üzletekre is kiterjedhet.

 

Délelőtt az útdíj változásokról kezdeményezett ülést az ellenzék, akkor azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg.
Kép:MTI

Megfontolásra visszaküldött a parlamentnek Áder János köztársasági elnök két elfogadott jogszabályt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását pár nappal ezelőtt. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága keddi ülésén több módosítást javasolt – bár meglepő irányban.

Egyrészt az eredetileg 50 milliárdos árbevételi határt leszállították 15 milliárd forintra, így az értékesítési szankció több üzletet érinthet majd: azokat, amelyek nettó árbevételének több mint fele napi fogyasztási cikk kiskereskedelmi értékesítéséből ered, két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele pedig eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye mindkét esetben nulla vagy negatív. Változás továbbá, hogy a korábban javasolt 2018 helyett már 2017. január 1-jétől alkalmazható lesz a tiltás a 2015-ös és a 2016-os üzleti év alapján – írja az MTI.

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány nevében támogatásáról biztosította a megfelelés érdekében benyújtott módosításokat. Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint az államfőnek az Alkotmánybírósághoz kellett volna utalnia a jogszabályt, s érthetetlennek nevezte, hogy a nettó árbevétel módosítása hogyan kezeli a kifogást. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy az államfőnek ez a lehetősége később is fennáll. A jobbikos Lukács László György szintén arról beszélt, hogy a bizottsági javaslat nem ad jó reakciót a kifogásokra. (Áder uniós szabályokra és uniós bírósági állásfoglalásra hivatkozva küldte vissza a törvényt.)

A törvényalkotási bizottság emellett megvitatta az épített környezetről szóló, vagyis közkeletű nevén a plázastopot tartalmazó, gyancsak december 9-én elfogadott törvénymódosítást, amelyet az államfő a fenti javaslattal egy időben küldött vissza. A testület Áder János köztársasági elnök észrevételeire reagálva több ponton módosítani javasolta azokat az eljárási szabályokat, amelyeket a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek építésénél, illetve bővítésénél kell alkalmazni.  L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára akceptálhatónak nevezte a módosításokat és jelezte, hogy a kormány egyetért a javaslattal. Az MSZP-s Harangozó Tamás silánynak és alkalmazhatatlannak nevezte a törvényt, emellett úgy vélte: ellentétes a közigazgatási eljárási törvénnyel. Ezt L. Simon László visszautasította, s azt hangsúlyozta: a törvény elfogadására szükség van, mert 2014. december 31-én lejár a hatályos jogszabály.