Kisebb a törlesztőrészlet – de most mi lesz a lakáshitel-támogatással?

2015. szeptember 18. péntek - 11:13 / piacesprofit.hu
  •    

A banki elszámolással, a devizahitelek forintosításával több devizahitelesnek csökkent a törlesztőrészlete. Ennek következtében viszont módosítani kell a munkáltató által adott lakáshitel-támogatást. Fata László cafeteria-szakértő néhány pontban elárulja, mire ügyeljünk.

Kép: Pixabay

Írásban módosítható a dolgozói nyilatkozat

Fontos tudni, hogy ha a törlesztésnél több munkáltatói támogatást kap a munkavállaló, akkor magasabb adó terheli azt: 120 százaléka adózik jövedelemként. Szóval nem éri meg többet adni/kapni – nyomatékosította  a HR Portálnak Fata László cafeteria-szakértő. A szakember tanácsa: nem kell annyi hiteltámogatást adni, vagyis át kell csoportosítani ezt más juttatásokra.

A bankváltás is okozhat galibát a lakáshitel-támogatásnál.

Mi ennek a szabályos módja?

Először is olvassuk át belső cafeteria-szabályzatunkat, és nézzük meg, mit ír erről.

1. Semmit nem ír a módosításról a szabályzatunk

Ebben az esetben írjuk be a naptárunkba, hogy a 2016-os szabályzatba kerüljön be a dolgozói választás módosításának leírása. Aztán a munkavállalónk írásban kérje a juttatási érték átcsoportosítását. Erre jó lesz egy év elején kitöltött választónyilatkozat-forma is, amibe belekerül a még év végéig felhasználható összeg és a dolgozó igénye, mire is szeretné ezt elkölteni.

2. Valamit ír a módosításról a szabályzatuk

a) Ha le van írva a módosítás folyamata, akkor eszerint csoportosítsa át a munkavállaló az év eleji igényeket.

b) Nem teszi lehetővé a meglévő szabályzat az évközi módosítást.

Akkor vagy az történik, hogy minden marad a régiben, és a fel nem használt hiteltámogatás után a munkáltató és munkavállaló is kifizeti az adót. Van azonban még egy lehetőség: a munkáltató egy gyors (írásos) határozattal módosítja a szabályzatot (ha a szabályzat tartalmazza a módosítás leírását, akkor eszerint, ha nem tartalmazza, akkor szabadabb a folyamat) Aztán a módosított szabályzat szerint történik a a dolgozói felhasználás átalakítása – magyarázza Fata László.

Autóhitelek forintosítása: itt vannak az árfolyamok
Hétfőn megtörténik a devizában felvett autóhitelek fixálása, hiszen a bankok a nemzeti banktól a tenderen elkérik azt a devizamennyiséget, amit az átváltáshoz használnak, és a 287,2 forintos árfolyamon megtörténik a hitelösszegek rögzítése. Az ügyfelek tehát nem éreznek már semmit abból, hogy hétfő reggel például a svájci frank 292 forint fölött forgott a devizapiacon – hangsúlyozta Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek