Kisboltok nagy gondokkal

2018. március 07. szerda - 10:08 / piacesprofit.hu
  •    

A munkaerő hiánya és a nagy minimálbér emelés megdolgozták a munkaerő piacát az elmúlt években, különösen 2017-ben, amikor jelentősen megdobták a legkisebb kötelező bért. A legkisebb boltok százezer forinttal kevesebbet tudnak fizetni az eladóiknak.

Nem kevés emberről van szó, hiszen 2017-ben a boltokban foglalkoztatottak száma éves átlagban megközelítette a 370 ezer főt (ebben mindenki benne van, aki bármilyen munkát végzett a bolti kiskereskedelemben, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként, vagy éppen segítő családtagként). Ezen belül mintegy 320 ezer fő körül mozog az alkalmazottak száma, a legkisebbtől a legnagyobb vállalkozásig számolva – hívta fel a figyelmet a blokkk.com.

A négy főnél nagyobb boltos vállalkozások, amelyek alkalmazottainak száma megközelíti a 200 ezer főt, ezen belül a fizikai dolgozók létszáma a 140 ezer főt, 2017-ben bő 600 milliárd forintot költöttek dolgozóik keresetére (a legkisebb vállalkozások bérköltekezéséről nincs statisztikai adat).

kisbolt

Kép:Pexels

Hatalmas a különbség a kicsik és a nagyok között

Eddig már többször is rámutattunk arra, hogy milyen hatalmas bérkülönbségek vannak a kisebb és a nagyobb boltos vállalkozások között, ezek azonban jobbára céges adatokra épültek. Ezekből is kitűnt azonban, hogy hiába, a bérverseny a munkaerő hiánya miatt ugyanolyan ádáz küzdelmet takar, mint például a vásárlók pénztárcájáért vívott csata. A gond csak az, hogy a kisvállalkozásoknak adottságaik miatt – és ez nem magyar sajátosság, – kisebbek a lehetőségeik, nehezen, vagy egyáltalán nem bírják a megemelt minimálbér terheit. 

Ez viszont kitűnik azokból a statisztikai adatokból, melyek az alkalmazottak száma alapján mutatják be a kereseteket. Így nyilván nem okoz meglepetést, hogy a legkisebb bért a mikro boltos vállalkozások adják, ahol a béremelés összege csak azért nem marad el az elmúlt három évet nézve a többi kisvállalkozásétól, sőt, rá is tettek néhány ezrest, mert 2017-ben kötelező volt nagyot emelni. Nehéz is lenne elképzelni, hogy enélkül hol mozognának a fizetések a kisboltokban. Kitűnik az is, hogy a boltos átlagot 2017-ben csak a középvállalkozások érték el az eladóknak juttatott keresetekben, a kisebbek már nem.

blokkk1fizetesek

A nagyvállalkozásoknál azért a 2-5 ezres létszámsávban a legmagasabb a fizikai dolgozók keresete, mert ott tanyáznak a diszkontok (Aldi, LIdl, Penny), akik a legtöbb fizetést kínáló áruházak között vannak és fel is húzzák ennek a körnek az átlagát a csúcsra. Az ötezer fő feletti foglalkoztatotti körben a két hipermarketes lánc, az Auchan és a Tesco, valamint a legnagyobb szupermarket, a Spar.

2017-ben a legjobban és a legkevesebbet fizető boltosok között 105 ezer forint volt a különbség, a havi bruttó átlagkereseteket nézve. Ez bizony három esztendővel korábban, 2015-ben csak 73 ezer forint volt, tehát a kicsik és a nagyok közötti bérolló nőtt. Könnyű feltenni a kérdést, mi lesz a kisboltosokkal 2018-ban, megválaszolni azonban már jóval nehezebb.

Piactisztító vagy piacpusztító a minimálbér-emelés?
Nem mindenhol és nem mindenki járt jobban a minimálbér kötelező emelésével – derült ki a a GKI „Az elmúlt 8 év és a majdnem elmúlt 8 év” című cikksorozatában megjelent tanulmányból.