Kis borászatoknak jelent meg pályázat

2016. július 22. péntek - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Megjelent a „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázati felhívás, amely csak mikro- és kisvállalkozások jelentkezését várja. A VP3-4.2.2-16 kódszámú felhívás a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez, meglévő technológia vagy gépek korszerűsítéséhez, illetve építéssel járó fejlesztési beruházásokhoz kíván támogatást nyújtani a mikro- és kisvállalkozásoknak. 

 

borospohár kézben

Kép:Pixabay

Az olyan borászokat szeretnék támogatni a pár napja meghirdetett lehetőséggel, akik mezőgazdasági termelőnek vagy nem mezőgazdasági termelőnek minősülnek, de legfeljebb kisvállalkozásként működnek. A forráshoz jutás és a fejlesztés mellett további két fontos prioritás is középpontba került a pályázat kiírásakor, hiszen a beruházás célja az energia- és más erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelése, illetve megújuló energiaforrások elterjesztése a szektorban működő vállalkozások esetében is – hívta fel a figyelmet a vallalkozokhitele.hu.

A Közép-Magyarországi régióból is lehet pályázni

Lesz még pályázati pénz innovációra
A „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” VEKOP-felhívások kerete is kimerült, a fejlesztési igényt mutatja, hogy ez már a harmadik pályázat ezen a területen, amit felfüggesztettek. Szerencsére hamarosan újabb felhívások jelennek meg.

A most meghirdetett pályázat egyik legnagyobb előnye, hogy a fejlesztés szempontjából kiemelten kezelt konvergencia régión kívül is lehet rá pályázni, így a Közép-Magyarországon megvalósuló projekteket is támogatják. Különbség van viszont a támogatás intenzitásában a két régió tekintetében. A Közép-Magyarországi régió esetében maximum a projekt 40 százalékát fedezi az elnyert támogatás, míg ezen régión kívül maximum 50 százalék lehet ez az arány. A fejlesztésekre pedig maximálisan 200 millió Ft igényelhető.

Azok a borászok nyújthatnak be kérelmet, akik mezőgazdasági termelőként működnek vagy mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások, emellett a termelői csoportok és termelői szervezetek pályázati anyagait is várják.

A hatékonyság növelése és a technikai megújulás a cél

A pályázaton borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére és új épületek, építmények létesítésére lehet forrást nyerni. Emellett az erőforrás- hatékonyságot célzó fejlesztéseket is támogatják, így a hatékonyságnövelés céljából történő felújítás, korszerűsítés valósítható meg az elnyert összegből. Az új, energiatakarékos technológiák kiépítése, például a napkollektorok alkalmazása vagy a biomassza alapú rendszerek telepítése mellett a szélenergia hasznosítására is szeretnék ösztönözni a vállalkozókat.

Felfüggesztenek három sikeres pályázatot
Felfüggesztik a márciusban megjelent 70 milliárdos keretösszegű öt uniós pályázatból a baromfitartó, a sertéstartó és a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére kiírt felhívásokat.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek